Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drámai csatában Eb-harmadik a túraautós Nagy Norbert

241114
2016.10.02. 14:25

Az összetett harmadik helyén zárta a 2016-os Túraautó Európa-bajnokság (ETCC) szezonját Nagy Norbert, a Zengő Motorsport fiatal pilótája a Super 2000-es, legerősebb kategóriájában azzal, hogy az utolsó futamon meg tudta előzni a svájci Peter Riklit.

A 21 éves Nagy az első olasz futamon a hatodik helyen zárt, így az előbb szerzett három ponttal beérte a svájcit, a második futamon szerzett egyetlen ponttal pedig el is vette tőle a bronzérmes helyet.

Nagynak a szezonban három harmadik helye is volt, rögtön az idénynyitó Paul Ricard-i versenyen, majd a duplapontos portugáliai Vila Real-pályán rendezett futamon és a második francia versenyen, Magny-Cours-ban is a dobogón zárt.

Az idényzáró imolai hétvégén hatalmas csatában volt Riklivel, a második futamon egymással is meg kellett küzdeniük, miután a harmadik helyről induló Nagy a hatodik helyig, Rikli elé csúszott vissza. A hondás svájci végül meg is előzte a futam közepén, majd a következő kanyarban ki is csúsztak, a pályára visszatérve pedig összeütköztek.

Nagy kisebb sérüléssel megúszta a koccanást, a boxba sem kellett kimennie, Riklinek viszont egy kerékcserére ki kellett hajtania. Ahhoz viszont, hogy meg is előzze Riklit, pontszerző helyen, vagyis a legjobb nyolcban kellett zárnia, az ütközés után viszont csak a kilencedik volt. A plusz segítséget Christjohannes Schreiber áthajtásos büntetése és egy safety caros szakasz hozta meg Nagynak – a Zengő-pilótának egyetlen kört kellett kivédekeznie a 8. helyen, ez pedig sikerült is.

Nagy így 58 ponttal zárta az Eb-szezont, Rikli pedig csak 57-et gyűjtött. Az Eb-cím legalább ekkora harcban dőlt el, az idény utolsó futamát nyerő Peter Fulín hiába vezetett végig, az utolsó körben Aku Pellinen odaadta a második helyet Kris Richardnak, aki így pontazonossággal Eb-győztes lett Fulínt előzve.

A 2016-os ETCC végeredménye

1. Kris Richard – 109 pont

2. Peter Fulín – 109 pont

3. Nagy Norbert – 58 pont