Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Spécibb kocsival jöhet a magyar Eb-címvédés

2016.10.20. 16:58

2015-ös bronzérme után október 16-án Európa-bajnok lett a ralikrossz-Eb Super 1600-as mezőnyében Szabó Krisztián, a Volland Racing pilótája. A korábbi síző és autókrossz-Európa-bajnok ezzel a magyar ralikrossz legnagyobb sikerét érte el, viszont még komolyabb eredményeket szeretne.

Egyelőre még a címvédés marad a cél 2017-re. „Megvédeni mindig nehezebb, mint megnyerni, komoly kihívás lesz ez is” – mondta a 24 éves Szabó az Eb-győzelem után rendezett sajtótájékoztatón. A címvédés mellett viszont már a távolabbi jövőre is gondoltak Rolf Vollanddal, a Volland Racing vezetőjével, amikor a kocsi lecserélése mellett döntöttek. A 2016-ban (és még nem Szabóval, 2014-ben is Eb-győztes) Skoda Fabia ugyan ott van a mezőny élvonalában, de a világbajnoki mezőny legjobbja, az eddig 11 versenyből 4-et nyerő Mattias Ekström Audival megy, Volland civilben pedig ennek a cégnek dolgozik.

A váltást persze nem csak az indokolja, hogy erősebb, jobb kocsival induljanak 2017-ben, hanem az is, hogy az eredményeivel Szabót is jobban el tudják adni. A vb-n ugyanis senki nem indul Skodával, így ha egy újabb jó Eb-teljesítménnyel feljebb igazolhatna Szabó, a Skodához képest nagy ugrást jelentene az új autó, míg két Audi között nem lenne akkora különbség.

Nem biztos viszont, hogy a 2017-es szezon kezdetére elkészül majd az Audi, ezért a már többször Eb-győztes Skodát is tovább fejlesztik a télen, ha azt kellene használni átmenetileg, akkor se legyen lemaradásban Szabó. A pilóta, bár nem bánta a szezon végi izgalmakat – egyetlen ponttal vitte el az Eb-címet a dán Ulrik Linnemann elől –, jövőre jobban szeretné, ha nagyobb különbséggel nyerne.

Erre minden esélye meg is van a csapatvezető Volland szerint, ő úgy látja, hogy 2015 óta rengeteget fejlődött versenyzője, aki maga is úgy érzi, hogy az egyre több rutinnal egyre gyorsabbá válik.

Ez az a fejlődés, ami miatt úgy gondolja, hogy nem is olyan sokára már a világbajnoki mezőnyben is megállná a helyét – a Super 1600-as fölötti Supercar kategóriát ki is hagyná, hogy mielőbb a vb-n indulhasson. Az idén megnyert Eb-cím ehhez jó ajánlólevél, hiszen a korábbi 1600-as Európa-bajnokok közül Andreas Bakkerud, Janis Baumanis és Reinis Nitiss is már a vb-n indul – Bakkerudnak három év alatt öt futamgyőzelme is volt.