Az Audi döntése jól jelzi, mi az autósport jövője

2016.10.26. 15:52

Váratlan bejelentést tett szerdán az Audi: kiszállnak a megbízhatósági világbajnokságból (WEC) és a 24 órás versenyekből is, hogy a 2017-es évtől kezdve a elektromos meghajtású Forma-E-re fókuszáljanak.

A döntés értelmében már 2017-ben sem indulnak a sorozatban, de a 24 órás versenyeket, így a legendás Le Mans-it is kihagyják majd. A WEC ezzel nehéz helyzetbe kerül, a következő szezonra ugyanis csak a Porsche és a Toyota marad gyártóként, ami nem segíti majd az izgalmas versenyeket.

A mostani szezonban az Abttal együttműködő Audi a 2017-18-as idénytől kezdve már saját csapattal tervez a Forma-E-ben. Ezzel a tervük összevág több nagy autógyártóéval, a Mercedes október elején jelezte, hogy a Forma-E bővítésekor saját csapatot indítana, a Jaguar idén már külön istállóval van jelen.

"Ahogy a közútra gyártott autóink is egyre nagyobb arányban lesznek elektromos hajtásúak, úgy a versenyautóinknak is ebbe az irányba kell haladniuk" – áll a német autógyár közleményében. Az Audi az elmúlt 18 évben 12 győzelmet szerzett Le Mans-ban, a 2012-ben elindított WEC-ben pedig az első két szezont ők zárták az élen. A jövőben viszont az egyre inkább háttérbe szoruló dízelhajtású versenyautók helyett az elektromos kocsikra fordítják figyelmüket.

A 2016-os WEC-szezonban nem áll túl jól az Audi, az eddig hét versenyből csak egyet tudtak megnyerni, összetettben is csak a harmadikok a Porsche és a Toyota mögött, így talán a visszaeső teljesítmény is közrejátszott abban, hogy nem fejlesztenek tovább a meglehetősen drága szériában.