Gumibálának ment a katari időmérőn Michelisz

2016.11.25. 13:38

A vb-bronzért folyó harc miatt különösen fontos volt a katari időmérő, főleg azok után, hogy a csütörtöki első szabadedzést gyengébben kezdő Hondák a második edzésre nagyon sokat gyorsultak. Pont a vb harmadik helyét őrző Tiago Monteiro nyert minimális, 64 ezredes különbséggel Michelisz Norbert előtt, de a top 10-ben zárt a két Zengő-pilóta is.

A pénteki időmérőnek leginkább a középső szakasza volt kulcs: az első, 20 perces szakaszban simán megvolt a továbbjutást jelentő legjobb 12 hely a gyári hondásoknak. A folytatásban viszont 10 perc maradt a 2 percnél is hosszabb Losail versenypályára, vagyis két hibátlan kör fért csak bele mindenkinek.

Az első harmadban egyébként csak ketten, a szokásához híven rettentően gyors José María López (a hétvége első 2 perc alatt idejével), illetve a volvós Thed Björk tudta megelőzni Micheliszt.

CyDYTEpXEAAv9cm
Fotó: Twitter / @hondaracingwtcc

Három edzés, három piros zászló

A második harmadra a másik gyári citroënes, a WTCC-től Lópezhez hasonlóan szintén búcsúzó Yvan Muller is összeszedte magát – mért kört csak ők ketten tudtak menni, mielőtt Hugo Valente keréktörés miatti megpördülése miatt megszakították a harmadot. Ekkor 7 ezred volt a két versenyző között a francia javára.

A hétvége harmadik kényszerszünete után Mullernek a felvezető köre után ki kellett kanyarodnia a boxba, így López maradt egyedül, aki három mért körből dolgozhatott.  Ez pedig bőven elég volt neki ahhoz, hogy legjobb idővel jusson a superpole-ba. Ide Muller, Björk, Michelisz és Mehdi Bennani csatlakozott hozzá, Rob Huff és Tiago Monteiro viszont csak a 6-7. helyen zárt. A fordított rajtrácsos futam pole-ját Tom Chilton szerezte meg.

Nagy defekt jött a végére

A mezőny közepére beragadt Huffhoz és Monteiróhoz képest úgy is jobban zárt Michelisz, hogy a superpole-os körének legvégén egy defekt majdnem lebontotta a Honda bal elejét. Michelisz a sóderágyban kötött ki, biztos, hogy az 5. helyről indul majd a fő futamon, de addig bőven lesz munka a szerelőknek a kocsiján. Az egyik, a pályát szegélyező gumibálát kapta el kocsijával, emiatt ment szét a gumi és a kocsi bal eleje is.

Az ötödik hellyel már hozott egy pontot Monteirón, a két futamon így 13 pontot kell majd ledolgoznia. A pole-t óriási meglepetésre Bennani szerezte meg, López és Muller is nagyot rontott a pálya utolsó negyedén. Mögüle a volvós Björk, majd a két Citroën, López és Muller indulnak majd, illetve Michelisz ötödikként.

Sétakocsikázással a Citroëné a csapatidőfutam

Az már korábban biztossá vált, hogy a szezon utolsó MAC3-jára a Citroën a három privát kocsiját nevezi a Lada és a Honda ellen. A Honda viszont Michelisz rontása miatt hamar kiszállt a versenyből, az indulókat ugyanis előre le kell adni, és azokon nem lehet módosítani, így a Honda nem tudott kiállni. Ahogy a Lada sem, ők Valente tengelytörése miatt fogytak el, így a franciáknak csak körbe kellett menniük a 10 pontért.

Az első, fordított rajtrácsos futam 19.20-kor, a második, fő futam 20.35-kor indul.