A világbajnokok rajonganak a WTCC-s dzsóker körért

2017.01.02. 11:29

Bár sem Yvan Muller, sem José María López nem tapasztalhatja meg, milyen lesz a 2017-es szezonban a WTCC-ben bevezetésre kerülő dzsóker kör a gyakorlatban, azért mindkét korábbi világbajnok lelkesedik az ötletért.

A legutóbbi három vb-címet megnyerő argentin szerint a nézők nagyon élvezni fogják, hiszen ők mindig több harcot és izgalmat szeretnének látni, a dzsóker kör pedig pont ezt hozza majd el a városi futamokon. Azt persze nem látja garantáltnak, hogy az ötlet biztosan beválik, de a szándékot, a kísérletezést mindenképp pozitívnak tartja.

A WTCC történetének legsikeresebb pilótája, a négyszeres világbajnok Yvan Muller is az innovációt emelte ki. „Mindig újabb dolgokat kell kipróbálnunk, hogy még több nézőt szerezzünk a motorsportnak” – vélekedett a francia, aki szerint a dzsóker kör bevezetése hasonló lehet a MAC3 névre keresztelt időfutamnak. „Amikor a csapatidőfutamot vezették be, mindenki őrültnek tartotta Francois Ribeiro ötletét, de lehet, hogy két-három év múlva már megszokott, normális dologként nézünk erre is.”

De mi is az a dzsóker kör?

A ralikrosszban már bevett szokás, sőt, az argentin túraautó-bajnokságban is kipróbálták. A dolog lényege, hogy legális pályalevágást tesz lehetővé azzal, hogy egy alternatív, rövidebb pályaívet biztosít a pilóták számára. Ezt viszont nem használhatják állandóan, a ralikrosszban versenyenként egyszer lehet – és kell is – erre menni, az argentin túraautósok a 3. és a 23. kör között kétszer használhatták a 2015-ös versenyen.

58a85cddfc868eddc1add955e8ae7b24

Ez egy plusz taktikai elem, ami izgalmat hozhat, nem mindegy ugyanis, hogy mikor használja ki egy versenyző a rövidebb kört. Egy biztonsági autós időszak kezdetét kihasználva így nagyon sok helyet előre lehet ugrani, de van hátulütője is: az argentin kísérletnél a dzsóker szakaszról visszavezető ívet egy sárga vonallal jelölték, ezt nem lehetett átlépni, de nem mindenki figyelt erre kellőképpen, Norberto Fontana az ezért járó büntetés miatt vesztette el a futamgyőzelmét.