TCR: Dobogós hellyel kezdett, második az összetettben a Michelisz-csapat

2017.04.02. 12:06
Ficza Ferenc első futamon szerzett második helye után Tassi Attila is megismételte ezt a TCR idei első hétvégéjén, ami után Michelisz Norbert csapata, a M1RA a második a csapatértékelésben, míg Tassi a pilóták között áll ugyanígy.

Jelentősen változtak a körülmények a szombati időmérőhöz képest a vasárnapi első futamra, eleredt ugyanis az eső Grúziában, így vizes pályán kellett bizonyítania a pilótáknak, így az első sorból induló 17 éves Tassi Attilának (M1RA) és a közvetlenül mögüle rajtoló Ficza Ferencnek (Zele Racing) is. A mezőnynek, köztük sok új csapattal és/vagy autóval induló versenyzőnek 10 perce volt arra, hogy vizes körülmények között is megismerkedjen a pályával.

A rajtot az élről induló helyi versenyző, Davit Kajaia kapta el a legjobban, kicsit el is tudott lépni, az első három sorrendje nem is változott, ahogy indult a 15 körös verseny, a másik M1RA-versenyző, Roberto Colciago viszont hamar feljött a negyedik helyre, de a címvédő Stefano Comini már a második körben visszaelőzte.

Tassi öt körig bírta tartani az esőmenő Ficzát, aki végül lenyomta a SEAT-tal, majd a hetedik körben az esőben szintén erős címvédő, Comini is megelőzte a fiatal Tassit, aki így leszorult a dobogóról. Két körrel később aztán saját csapattársa, Colciago előzte meg, miközben az élen Kajaia előnye folyamatosan fogyott Ficza előtt.

A végére rettenetesen összeállt – sőt, többször össze is ért – Kajaia, Ficza, Comini és Colgiago (tehát négy különböző márka a top 4-ben), de hiába támadt minden erejével Ficza, nem tudta elvenni az első helyet a hazai pályán autózó grúztól, aki mögött az első öt 1,8 másodpercen belül ért be.

A TCR International 1. grúziai futamának Pontszerzői

  1. Davit Kajaia, GE-Force (Alfa Romeo Giulietta)
  2. Ficza Ferenc, Zele Racing (SEAT León)
  3. Stefano Comini, Comtoyou (Audi RS3 LMS)
  4. Roberto Colciago, M1RA (Honda Civic Type-R)
  5. Tassi Attila, M1RA (Honda Civic Type-R)
  6. Jean-Karl Verney, Leopard (Volkswagen Golf GTI)
  7. Pepe Oriola, Craft-Bamboo (SEAT León)
  8. Giacomo Altoé, WestCoast (Volkswagen Golf GTI)
  9. Dusan Borkovic, GE-Force (Alfa Romeo Giulietta)
  10. Gianni Morbidelli, WestCoast (Volkswagen Golf GTI)

Tassi óriásit rajtolt másodikra, büntetés kavarta a sorrendet

A pontversenyek állása egy versenyhétvége után

Versenyzők

  1. Davit Kajaia – 38 pont
  2. Tassi Attila – 32
  3. Pepe Oriola – 31
  4. Jean-Karl Vernay – 25
  5. Ficza Ferenc – 21
  6. Stefano Comini – 15
  7. Dusan Borkovic – 14
  8. Roberto Colciago – 13
  9. James Nash – 10
  10. Gianni Morbidelli – 7
  11. Giacomo Altoé – 5
  12. Pierre-Yves Corthals – 4
  13. Hugo Valente – 2

Csapatok

  1. GE-Force – 52 pont
  2. M1RA – 45 pont
  3. Craft-Bamboo Racing – 41
  4. Leopard Racing – 25
  5. Zele Racing – 21
  6. Comtoyou Racing – 15
  7. WestCoast Racing – 13
  8. DG Sport Compétition – 4
  9. Icarus Motorsport – 1

Az első futamon nagyot hajrázó Stefano Comini gondba került a második futamra – állítása szerint még az első után ütközött tavalyi csapattársával, Verney-vel, és bár a kocsit óriási munkával rendbe tudták hozni a szerelési időszakban, a kivezető körén a sóderágyban kötött ki, így nem is tudott felállni az ötödik rajthelyre.

A két futam között sokat száradt a pálya, így már slick gumikkal rajtoltak a második 15 körre: Tassi hihetetlenül kapta el a rajtot, a nyolcadik helyről feljőve az első kanyarban már a negyedik volt, ott kicsit meg is lökték, de hihetetlenül nagyot mentve pályán maradt a 17 éves M1RA-pilóta. Egy rövid, kétkörös safety car-szakasz után folytatták a versenyzést, és egy kör után Tassi egy nagy előzéssel már fel is jött a dobogóra.

Hátrébb elég komoly közdelem alakult ki, a 11. kör legelején Roberto Colciago volt túl agresszív, és egyszerre próbálta megelőzni James Nasht és Dusan Borkovicot, aminek az lett a vége, hogy pozíciót vesztett – Ficza viszont nagyot nyert a helyzeten, és a hatodik helyig küzdött fel magát ennek köszönhetően. A 15. kör elején viszont Nash és Colciago is meg tudta előzni a célegyenesben, rögtön után Ficza pedig ki is csúszott. Colciago a legvégén még egyet előzve a hatodik helyen zárt. Tassi az utolsó három körön remekül védekezett Vernay előtt, így a kilencedik helyről indulva már a 2017-es szezon első hétvégéjén megszerezte Michelisz Norbert csapatának, a M1RA-nak az első dobogós helyét. 

A futam után lefolytatott vizsgálat eredményeként később szabálytalan előzés miatt 30 másodperces büntetést kapott a második helyen végző Hugo Valente, így Tassi Attila még egy helyet lépett előre a dobogón. Hasonló büntetést kapott  a hajrában szintén sárga zászló mellett előző M1RA-s Colciago, aki így kikerült a pontszerző helyekről. A harmadik vizsgálat alatt álló pilóta, Oriola megúszta, ő megtartotta futamgyőzelmét. Valente büntetésének legnagyobb nyertese – Tassin kívül – a GE-Force csapat volt, amely ezzel átvette a vezetést összetettben.

Az első versenyhétvége után ezzel a M1RA-versenyző Tassi Attila az összetett második helyén áll (Kajaia és Oriola mögött), ahogy a M1RA a csapatértékelésben. (Az összetett értékelésben minden csapatból a két legjobban teljesítő pilóta pontjait számolják, amennyiben három, vagy több pontszerzőjük van.)

A futam után a tulajdonos Michelisz Norbert gyors értékelésében annyit mondott az Indexnek, hogy Tassit a vizes pálya zavarta meg az első futamon, ekkor vezette először ugyanis ilyen körülmények között az új autóját, összességében viszont borzasztóan büszke a csapat minden tagjára, akik hihetetlen kemény hétvégét raktak össze.

A TCR INTERNATIONAL 2. GRÚZIAI FUTAMÁNAK PONTSZERZŐI

  1. Pepe Oriola, Craft-Bamboo (SEAT León)
  2. Tassi Attila, M1RA (Honda Civic Type-R)
  3. Jean-Karl Vernay, Leopard (Volkswagen Golf GTI)
  4. Dusan Borkovic, GE-Force (Alfa Romeo Giulietta)
  5. James Nash, Craft-Bamboo (SEAT León)
  6. Davit Kajaia, GE-Force (Alfa Romeo Giulietta)
  7. Gianni Morbidelli, WestCoast (Volkswagen Golf GTI)
  8. Pierre-Yves Corthals, DG Sport Compétition (Opel Astra)
  9. Hugo Valente, Craft-Bamboo (SEAT León)
  10. Giacomo Altoé, WestCoast (Volkswagen Golf GTI)

A TCR International Series április 15-16-án, Bahreinben folytatódik.