Meghalt Nicky Hayden

000 HD9TC
2017.05.22. 17:51

Szerdán biciklis edzése közben gázolta el egy autó Nicky Haydent, a korábbi MotoGP-világbajnokot. Csípő- és combcsonttörést szenvedett, illetve súlyos fejsérüléseket, melyek agykárosodást okozhattak. Kómába esett, a cesenai kórház orvosai nem merték megműteni, azonnal rettentően borúlátóan nyilatkoztak az állapotával kapcsolatban. Hétfő délután aztán kiadták a közleményt: Hayden nem élte túl.

Az amerikai gyorsasági motorsport elmúlt 20 évének legnagyobb tehetsége ment el mindössze 35 évesen. A hazai Superbike-sorozatban 17 évesen indult először, 18 volt, amikor futamot, 21, amikor bajnokságot nyert.

Nem a klasszikus úton, az európai ranglétrát végigjárva érkezett a MotoGP-be 2003-ban, nem indult sem 125, sem 250 köbcentis futamon sem. Ennek ellenére élvezte a Honda támogatását, és 2003-ban azonnal a Repsol Hondánál kezdhetett.

Lépésről lépésre fejlődött, első két évében két-két dobogó jött össze neki, 2005-ben lendült bele, amikor kedvenc GP-pályáján, az amerikai Laguna Secában megszerezte első győzelmét. Valentino Rossit és az akkori legjobb amerikait verte meg, ráadásul nagyon.

2006-ban így is kissé váratlan volt, hogy nem szupertehetségnek tartott csapattársa, a spanyol Dani Pedrosa, hanem ő tudott versenyben lenni Valentino Rossival a bajnokságért. Drámai utolsó körben győzött Assenben - Edwards ellen -, Laguna Secát pedig simán nyerte, és mivel Rossi Yamahája többször becsődölt, egész évben vezette a pontversenyt.

Az olasz csak az utolsó előtti futamon tudta megelőzni, ám a mindent eldöntő, valencia szezonzárón bukott, csak a középmezőnyben végzett, így Hayden harmadikként célba érve világbajnok lett. Amerikai azóta nem nyert vb-t a MotoGP-ben.

Rövid ideig volt a csúcson, a visszaesés gyorsan bekövetkezett, a továbbiakban az első ötbe sem került az évvégi vb-sorrendben. Győzelem nem, csak pár dobogó jött neki össze. Egyértelművé vált, a 2006-os kifutott eredmény volt, jókor volt jó helyen, és megragadta a lehetőséget - mint az amerikaiak általában.

A Hondától 2009-ben szerződött az olasz Ducatihoz, 2013-ig velük indult, különösebb siker nélkül, majd 2014-ben és 2015-ben privát Honda-csapatoknál fejezte be MotoGP-karrierjét. Tavaly kapott még egy búcsúversenyt a Repsol Hondánál, a sérült Dani Pedrosa helyére ugrott be a Malajziai Nagydíjon.

2016-ban már a Superbike-vb-n indult rendszeresen, egy versenyt meg tudott nyerni, a pontversenyben ötödik lett. Idén is itt kezdte a szezont - Hondával még mindig -, a szerdai baleset törte ketté a karrierjét, és, mint kiderült, vetett véget életének is.

Látható, utóbbi 10 évben eredménytelensége ellenére mindig megkapta a lehetőséget, köszönhető ez közvetlenségének, remek természetének. Soha senkivel nem volt rosszban, a pályán nem volt vad és meggondolatlan, mindenki kedvelte. Ahhoz képest, hogy milyen sokáig versenyzett a vb-n, kvázi sérült sem volt, kifejezetten szerencsésnek számított.

A hétvégi Francia GP előtt egyik MotoGP-s barátja, Valentino Rossi már elbúcsúztatta. Két évig voltak csapattársak az olasszal, és ugye 2006 miatt is nagyon jól ismerték és kedvelték egymást.

Hayden 14 szezon alatt egyszer lett világbajnok, három versenyt nyert, 28-szor állt dobogón, ötször indult a pole pozícióból. Július 20-án lett volna 36 éves.

Borítókép: Saeed Khan / AFP.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport