Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Nicky Hayden legdrámaibb győzelme

2017.05.23. 11:23

Nicky Hayden elment, de a győzelmei maradnak, bár nem volt belőlük sok, de annál emlékezetesebbek. Három futamot nyert meg, először 2005-ben, Laguna Secaban, amikor jó 10 év után rendeztek újra versenyt Amerikában.

Hazai pálya volt ez neki, úgy ismerte, mint a tenyerét, és simán le is nyomta a másik amerikait, Colin Edwardsot és Valentino Rossit. Nem volt izgalom, jópár másodpercnyi előnnyel futott be.

A második, 2006-os, asseni győzelme viszont egészen drámaian alakult. Az utolsó körre Edwarsszal mentek a győzelemért, Hayden vezetett, de pár kanyarral a vége előtt picit hibázott, és a Yamaha megelőzte a Hondát.

Assenben jellegzetes az utolsó kombináció, egy szűk sikán, aztán a kanyarodó célegyenes. Ebbe az S-be egymás mellett ment be a két motor, Hayden a külső íven, Edwads belül próbálta védeni az előnyét. Egyikük sem tudta bevenni a kanyart, nézzük meg a végkifejletet:

Ha itt második lett volna Hayden, sanszosan nem világbajnok évvégén, mert a győzelemmel 25 pontot kapott 20 helyett, és a végén 5 ponttal győzte le Valentino Rossit.

2006-ban Assen után újra megnyerte Laguna Secát, ezúttal lemosta a mezőnyt, kilométernyi előnnyel ért be. És Valenciában pedig Rossi bukása után egy harmadik hely is elég volt neki a címhez.