Michelisz rajt-cél győzelmet aratott Portugáliában

03717009 49622
2017.06.25. 19:21 Módosítva: 2017.06.25. 20:00
A pole pozíció után a fő futam első helyét is megszerezte Michelisz Norbert a WTCC portugáliai hétvégéjén, ezzel nagyot ugrott előre az összetettben, és már a negyedik helyen áll.

Dzsókerkör: Monteiro az első győztes, Girolami az első vesztes

Még vasárnap is bizonytalan volt, hogy ténylegesen bemutatkozik-e a dzsókerkör a WTCC-ben, a szombati szabadedzések után ugyanis minden csapat kifogásolta az alternatív ív visszatérő vonalát. Ezen vasárnapra változtattak, így egy 15 perces plusz miniteszt is bekerült a programba – ezután már zöld utat kapott a dzsókerkör, azzal a kitétellel, hogy eső esetén mégis törlik.

A körforgalom bal oldalán kékkel jelölve a dzsókerkör eredeti nyomvonala, a normál versenyív jobbról kerüli a körforgalmat
A körforgalom bal oldalán kékkel jelölve a dzsókerkör eredeti nyomvonala, a normál versenyív jobbról kerüli a körforgalmat
Fotó: FIA WTCC

Eső nem jött a nyitó futamra, úgyhogy jöhetett a taktikázás. A rajt után Mehdi Bennani ugrott az első helyre, neki nem kellett túl nagy döntés, Tiago Monteiro viszont jó taktikával szerezte meg a második helyet, korán dzsókerezett, majd hamar utolérte azokat, akik mögül kivált, így amikor Micsigami Rjó és a volvós Néstor Girolami mentek a hosszabb ívre, azonnal megnyerte az ő helyüket.

Micsigami végül defekt miatt kiesett, Girolami pedig pont nagy forgalomba tért vissza, a plusz ív jelentette 2-3 másodperccel együtt nagyon sok helyet vesztett, a harmadik helyről a nyolcadikra jött vissza, majd a nyitó futamon a kocsira vigyázó Michelisz Norbert is megelőzte, végül a hetedik helyen zárt.

Hatodszor futamgyőztes Michelisz

Simán jött el a rajtnál az élről induló Michelisz Norbert, mellette Rob Huff beragadt, ez csak könnyítette a dolgát, és szerencsére baleset sem lett az angol elrontott rajtjából. Michelisz nem tudott túlzottal elszakadni a Volvo-pilóta Thed Björktől, ám mivel a dzsókerkört simán tudták megcsinálni mindketten az ötödik kör végén, ez nem volt probléma a magyar versenyző számára.

Innen hibátlan autózással húzta be a futamot Michelisz, aki hatodik WTCC-s futamgyőzelmét szerezte.

„Hihetetlen érzés, mit is mondhatnék, ismét hatalmas köszönettel tartozom a csapatnak, remek volt az autó alattam. Nagyon keményen kellett nyomnom neki, mert Thed Björk eléggé közelített rám időnként, szerencsére a rajt is jól sikerült, utána csak élveznem kellett a futamot. A Nürburgring óta újra jó formában vagyok, elég eseménydús része ez a szezonnak” – mondta a kocsiból kiszállva, boldogan a kamerák előtt. Majd Facebook-üzenetében már azzal folytatta, hogy az elmúlt futamok sikerei és a szurkolóktól kapott támogatás visszaadták az erejét.

Újra a régi vagyok, újra motivált vagyok, újra meg akarom nyerni ezt a bajnokságot, és erre most minden esély meg is van!

A magyar mögött Björk lett a második, Monteiro a harmadik. Michelisz korábban 2010-ben Makaóban, 2012-ben a Hungaroringen, 2013-ban Japánban, 2015-ben újra a Hungaroringen, majd 2016-ban ismét Japánban nyert futamot.

Michelisz a portugáliai győzelmével feljött az összetett negyedik helyére, hátránya 27 pont az első helyen álló csapattársa, Monteiro mögött – két fordulóval ezelőtt még 61 ponttal vezetett a portugál, ami jól mutatja, mekkorát hajrázott a Nordschleifén és Vila Realban a magyar. A vb-t 164 ponttal vezeti Monteiro, Björk 160-nal a második, Nicky Catsburg 154-gyel áll a harmadik helyen, őket követi Michelisz 137 ponttal.

Zengő-győzelem az ETCC-n

Egy első és egy második helyet is szerzett a Zengő Motorsport a túraautó-Eb portugáliai futamain: az első versenyen a pole-ból induló Nagy Norbert lett a második Petr Fulín mögött, míg a második, félbeszakított futamot Szabó Zsolt Dávid nyerte meg – a szalagkorlát sérülése miatt itt a táv felét sem tették meg.

A WTCC legközelebb Argentínába utazik, az ottani versenyhétvégét július 15-16-án rendezik majd.