Sorban második futamgyőzelmét szerezte Michelisz

03717011 8964
2017.07.16. 21:41

Mivel második helyen zárta a WTCC időmérőjét Argentínában Michelisz Norbert, a kilencedik helyről kezdhette a fordított rajtrácsos nyitó futamot. A szombati időmérő után rövid ideig fennállt az esélye, hogy megszerezze sorban második pole pozícióját a magyar, ám végül annak ellenére nem büntették pályaelhagyás miatt a holland Volvo-pilóta Nicky Catsburgot, hogy elismerte, előnyt nyert a szélesebben vett kanyarral.

Az első termasi futamon – ahogy ilyenkor lenni szokott – a fő cél a kocsi megóvása volt Michelisz számára. Ez nem sikerült, bár nem rajta múlt, pont a csapattársa, Tiago Monteiro csúszott bele a kocsijába a második kanyarban bal első defektet okozva. Ezzel lényegében ki is szállt a versenyből az első futamon Michelisz, mire visszaért a boxba új gumikért, már kétkörös hátrányban volt. A portugál szerint meglökték, a videón ez nem látszott, de természetesen ezek a felvételek nem perdöntők.

Nem Michliesz volt az egyetlen, aki bal első defekt miatt szállt el, a volvós Nicky Catsburg is emiatt esett ki, a hazai pályán induló csapattársa, Néstor Girolami alatt pedig leállt a kocsi. További bonyodalmat okozott, amikor a pár kör után a vezetést átvevő Tom Chilton 5 másodperces büntetést kapott egy szabálytalan előzés miatt – másfél köre volt, hogy a lehető legnagyobb különbséget autózza ki, és ne essen vissza nagyon. Végül a negyedik helyre volt elég az előnye, a futamot a büntetés miatt az első WTCC-szezonját töltő francia Yann Ehrlacher, a négyszeres világbajnok Yvan Muller unokaöccse nyerte. A második Mehdi Bennani lett, a dobogó harmadik helyét az argentin Esteban Guerrieri szerezte meg.

Megint Micheliszé a fő futam

Pár percig úgy tűnt, hogy Michelisz kocsijához a szerelési idő hozzá kellett nyúlnia a Honda szerelőinek, de végül az időmérőn megszerzett második helyről rajtolhatott el. Itt is összekerült Michelisz és Monteiro az 1-2-es kanyarban, de másodikra sikerült kontakt nélkül megoldaniuk az elfordulást.

A futam feléig úgy tűnt, hogy Nicky Catsburg tempója túl jó ahhoz, hogy megfogja a Honda-duó. Ez nem is változott, de a holland defektet kapott, így Michelisz megörökölte az első helyet. Ez pedig nem is került veszélybe, a Honda nem kockáztatott, és simán behúzták a kettős győzelmet, nagyon fontos pontokat szerezve.

De ennél is fontosabb volt az, hogy Michelisz Norbert sorban második futamgyőzelmét szerezte, Portugália után Argentínában is ő volt a leggyorsabb a fő futamon. Először tudott ismételni, így 2017 az első éve a vb-n, amikor egy szezonon belül kétszer is nyerni tudott.

A második Monteiro lett, Catsburg kiesése után már csak arra figyelt a portugál, hogy védjen a harmadik helyen célba érő volvós Thed Björkkel szemben.

„Kis szerencse is kellett a győzelemhez, nem tudom pontosan, mi történt az élen haladó Nicky Catsburggal” – kezdte Michelisz Norbert a futamgyőzelme után az értékelést, hozzátéve, hogy próbált tapadni a hollandra, de ahhoz nem volt meg a tempója, hogy megelőzze. „Túl sok defektem volt idén, fontos volt, hogy minél több pontot gyűjtsek az első futam után. Nagyon jól jött ez a futamgyőzelem, megyek is ünnepelni” – sietett el a kamerák elől a magyar, akinél újra előjött a Portugáliában is gondot okozó gyomorproblémája, így a vártnál gyengébb állapotban kellett vezetnie megint.

A hetedik WTCC-s futamgyőzelmével feljött az összetett harmadik helyére, 171 pontja van, csak a 200 pontos Tiago Monteiro és a 188 pont Thed Björk előzi a magyart. A kettős győzelemmel a Honda is átvette a vezetést a Volvótól a csapatversenyben.

A WTCC 2017-es szezonja három hónapos szünetre megy, a folytatás október 15-én, egy vadonatúj kínai pályán jön majd.