Michelisz 2. és 4. az eső miatt megszakított kínai hétvégén

2017-wtcc-race-of-china
2017.10.15. 11:11

Majdnem tökéletesen alakult Michelisz Norbert számára a kínai WTCC-hétvége. A sorozat és a pilóták számára eddig ismeretlen ningpói pályán folytatódott három hónapos szünet után, ám vasárnap sokáig felmerült azt is, hogy egyáltalán nem lesznek versenyek a súlyos esőzés, illetve a pályán megálló víz miatt.

Michelisz végül egy negyedik és egy második hellyel zárt Kínában,

de az eső miatt félbeszakított, így csak félpontosnak ítélt második futam miatt maradt az összetett harmadik helyén. A szabályok szerint 2 megtett kör után már járnak a félpontok, de a hivatalos megerősítésre nagyon sokáig kellett várni.

Az állás így viszont nem is lehetne szorosabb, a volvós Thed Björk fél ponttal vezet a hétvégét tesztbalesete miatt kihagyó Tiago Monteiro előtt, akit 1,5 pont lemaradással követ Michelisz. Amennyiben el tudták volna engedni teljes versenyre a mezőnyt, Michelisz is megelőzte volna Monteirót az összetettben.

Egy futam, meg egy kicsi

Biztonsági autó mögött, de elengedték a fordított rajtrácsos nyitó futamot, amit a kilencedik helyről kezdett meg Michelisz. A safety car három körig maradt, utána indult a verseny, és bár látszott, hogy a többség nem nagyon akar majd kockáztatni, páran így is előzgetésekbe kezdtek. Michelisz gyorsan feljött a nyolcadik helyre, megelőzve egyik legnagyobb világbajnoki riválisát, a volvós Thed Björköt, előrébb pedig a Chevrolet privát versenyzője, Esteban Guerrieri, illetve a pályával a kínai túraautó-bajnokságban indulva is ismerkedő Rob Huff próbálkozott előrelépéssel.

Guerrierinek ez jobban ment, kockázat nélküli manőverekkel tudott előrelépni, Huff viszont egy vízátfolyáson megcsúszva összeütközött honfitársával, Tom Chiltonnal, így mindketten kiestek az 5-6. helyről. A Volvónak sem alakult minden jól az esőben, Björk techniaki probléma, az időmérőt megnyerő Néstor Girolami pedig ütközés miatt mehetett ki a boxba.

Huff és Chilton ütközése miatt újra visszajött a biztonsági autó, de még előtte a Tiago Monteiro helyére beugró Gabriele Tarquini átadta az ötödik helyét Michelisznek, hogy ne vegyen el pontokat előle. Az utolsó köröket aztán újra biztonsági autó nélkül tették meg, Micheliszéknek bele is fért egy előzés, így a magyar a negyedik helyen zárt a kilencedikről indulva, az élen Guerrieri hatalmasat vezetve nyert. Hátrébb stabil autózással a Zengő-pilóta Nagy Dániel élete legjobbját, egy nyolcadik helyet ért el.

A második futam előtt még jobban rákezdett az eső, ami megállás nélkül, 36 órája esett. A rajt után egyből látszott, hogy nem lesz értelme megtartani a futamot, négy kört mentek a biztonsági autó mögött, mire úgy döntöttek, hogy megszakítják a futamot, amire ezért csak félpontokat adtak.

"Úgy érzem, hogy az autóm egy picit jobb volt, mint a Volvo, sajnáltam, hogy végül félbeszakították a második versenyt" – mondta a futam után Michelisz, aki elégedett votl azért az eredményeivel, hiszen a célt, hogy mindkétszer Björk előtt végezzen, teljesítette.

Az élen így nem változott a sorrend, Girolami nyert, Michelisz a második lett, Björk a harmadik, Huff viszont az első futamon történt ütközés miatt kiszállt a versenyből.

Ennek köszönhetően Thed Björk vette át a vezetést a világbajnokságban, a svédnek 200,5 pontja van, Tiago Monteiro 200-zal követi, Michelisz 198,5-lel a harmadik.

Ez volt a második futam a WTCC történetében, amit töröltek, 2014-ben Szlovákiában el sem rajtoltatták a második versenyt.

A WTCC szezonjából még három versenyhétvége van hátra, a folytatásban Japán (október 28-29.), Makaó (november 16-19.) és Katar (november 30-december 1.) következik.

A ningpói futamok végeredménye

Nyitó futam

A fő futamot az időjárás miatt három kör után megszakították