Ducati-dráma után nincs bajnok a MotoGP-ben

2017.10.29. 09:16

33 pont előnnyel kezdte Marc Marquez az esős malajziai futamot, a MotoGP utolsó előtti versenyét vasárnap. Második hellyel bajnokként távozhatott, egyetlen ellenfelének, Andrea Doviziosónak ebben az esetben a győzelem sem lett volna elég, hogy az utolsó nagydíjra halassza a döntést.

Dovizioso a harmadik, Marquez csak a hetedik helyről indult, de ez nagyjából lényegtelenné is vált az eső miatt, illetve a rajt után.

A privát yamahás Johann Zarco állt élre a ducatis Lorenzo, Marquez és Dovizioso előtt. Zarco erősnek tűnt, de féltávnál Lorenzo befogta, és simán megelőzte. Eközben Dovizioso is elkezdett kapaszkodni, megelőzte Marquezt, és üldözőbe vette Lorenzót és Zarcót.

Az olasz ducatis jól jött fel, Zarco nem okozott neki gondot, már csak csapattársa választotta el a győzelemtől és attól, hogy esélye maradjon a vb-re.

Csakhogy Lorenzo a Ducatival legjobb versenyét futotta, és mivel még soha nem nyert új csapatával, ahová idén igazolt, kérdés volt, elengedi-e Doviziosót. Vagy Dovizioso meg tudja-e verni erőből.

Négy körrel a vége előtt dőlt el a futam: Lorenzo szélesen vette az utolsó kanyart, majdnem elesett, Dovizioso simán megelőzte.

Valahol az elengedés és az erőből előzés között volt a dolog, de Lorenzo nem is vette üldözőbe aztán márkatársát, így inkább önszántából adta át a győzelmet.

Dovizioso győzött Lorenzo előtt, Zarco biztos harmadik lett, Marqueznek be kellett érnie a negyedik hellyel.

Mit jelent ez a két hét múlva következő idényzáróra?

Marqueznek 5 pontra, 11. helyre van szükség negyedik MotoGP-vébécíméhez. Ha Dovizioso megnyeri a futamot, így akkor is a spanyol a bajnok.

Ebben az esetben 1 ponttal győzne. Ha 12., és Dovi nyer, az olasz a bajnok azonos pontszámmal, több szezonbeli futamgyőzelemmel. (Jelenleg 6-6 sikerrel állnak.)

Vagyis Marquez esélye óriási, gigameglepetés lenne, ha nem tudná behúzni a címet.

A döntő nagydíj két hét múlva, Valenciában lesz.