Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

300 km/h-t bír a Forma-E űrhajókocsija

1-Gen2 Formula E - Cityscape 2
2018.02.01. 09:29

A héten mutatták be a Forma-E második generációs kocsiját, a Gen2-t, ami a 2018-19-es szezontól kerül a sorozatba, vagyis már idén versenybe áll. A bemutatókor elárulták, hogy megnövelték az energiakapacitását, így kibír egy teljes futamot, illetve az energiatárnak köszönhetően nőtt a kocsi végsebessége is.

Hogy mennyire? A tavalyi bajnok Lucas di Grassi árulta el az Autosportnak, hogy az eddigi 225 km/h-s tempóról 300 km/h-ra nő a végsebesség, a teljesítménye pedig 335 lóerőre ugrott, az időmérő-módban pedig plusz 67 lóerőt bír majd a kocsi.

"Sokkal hatékonyabb és erősebb az új autó" – mondta Di Grassi, aki szerint a gyorsabb tempó miatt a következő szezonra át is rajzolhatnák a pályákat, hogy több és hosszabb egyenes legyen a futamokon. 700-800 méteres gyorsítókat szeretne, hogy látszódjon az új sebesség.

Di Grassi szerint egyébként sem fair, hogy a versenypályákra épített F1 és Le Mans-i prototípuskocsikkal hasonlítják össze az FE gépeit, a két kategória ugyanis teljesen más, az FE direkt városi pályákra tervezte a kocsit, míg egy F1-autó végig sem tudna menni rendesen például a párizsi FE-pályán.