Muller vs. Michelisz: kódolva volt, hogy baj lesz, az is lett

2018.04.09. 11:24

Amikor egymás mögött zárta a WTCR marokkói időmérőjét Yvan Muller és Michelisz Norbert, szinte borítékolható volt, hogy a rajtnál lesz valami probléma közöttük, már csak azért is, mert a szűk marrákesi pályán komolyabb ellentét sem kell ahhoz, hogy ne férjenek el egymás mellett a pilóták.

Arra viszont, ami a rajt után jött, nem sokan számítottak: a jobb oldalon rajtoló Yvan Muller Racing-pilóták, Muller és Thed Björk kőkeményen bevágtak balra, a koszos ívre Micheliszék felé.

A dolog érdekes húzás volt, hiszen Muller és Björk indulhatott a nem poros ívről, ráadásul a célegyenes végén balkanyar jön, tehát az ideális íven is voltak. Csak amíg Björk normálisan oldotta meg a manővert, és nem okozott gondot senkinek, addig Muller felkente a falra Micheliszt úgy, hogy nem igazán hagyott elég helyet a magyar pilótának a célegyenesben.

Michelisz a rádióban panaszkodott is a csapatnak, ők minden bizonnyal jelentették az esetet a stewardoknak, ha maguktól nem nézték volna meg, de végül csak egy figyelmeztetést kapott Muller, más büntetést nem – a stewardok szerint ez belefért a kemény versenyzésbe.

Ezzel viszont újabb fejezet nyílt Michelisz és Muller csatározásában. Ezek közül a legutóbbi a 2016-os szezonzárón, Katarban volt, amikor Muller elengedte korábbi csapattársát, Tiago Monteirót, és ezzel a portugál szerezte meg a vb-bronzot, minimális különbséggel megelőzve Micheliszt a dobogón. Azóta a pályán kívül nincsenek túl jóban, nyilván az sem véletlen, hanem okosan kalkulált húzás volt Mullertől, hogy pont a 2017-es idényzáró időmérője előtt hintette el, hogy magyar szurkolók halálosan megfenyegették. Végül nem a mentális hadviselés, hanem egy technikai gond döntött Muller csapattársa javára a vb-címért folyó harcban.

Korábban inkább szabályos keretek között csaptak össze a pályán, 2012-ben, Monzában egészen parádés harcot hoztak össze Tom Coronel társaságában.

Michelisz végül egy hetedik, egy ötödik és egy időmérős harmadik hellyel zárta a WTCR marokkói szezonnyitóját, ezzel a 30 futamból 3 után az összetett nyolcadik helyén áll 22 ponttal.