Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rontott rajt után mentett dobogóra Michelisz a Hungaroringen

03718003 TF 246
2018.04.28. 16:09

A tragikusnak is mondható marokkói hétvége után ajándékként élte meg Michelisz, hogy pole pozíciót szerzett a Hungaroringen a szombati futamra, a versenyen viszont már nem sikerült rajt-cél győzelmet aratnia, a rajtnál ugyanis tavalyi csapattársa, Esteban Guerrieri elment mellette. A második kanyarban aztán meg is lökték Micheliszt, aki a negyedik helyig csúszott hátra, miközben a vezetést az a Yann Ehrlacher ragadta magához, aki a hatodik helyről rajtolt.

Michelisz elé a négyszeres világbajnok Yvan Muller került, akivel hosszú körökön át csatázott, szinte minden alkalommal megtámadta a célegyenes végén, de igazán jól csak a 10. kör végén jött ki a manőver, és a 11. kör legelején megelőzte Mullert, aki egy kisebb visszatámadás után feladta, és átengedte a dobogós helyet. A célegyenesben Muller megpróbálta falhoz szorítani még teljesen szabályosan, de nem volt elég gyors, Michelisz körbeautózta.

Az élen Ehrlacher és Guerrieri, a Münnich Motorsport két pilótája is kakaskodott kicsit, de végül bírtak magukkal, és megnyerték a futamot. Ehrlacher tavaly Argentínában fordított rajtrácsos futamot nyert a WTCC-ben, ilyen szinten rendes rajtrácsos versenyt még nem nyert korábban. A M1RA-val, Michelisz csapatával szabadkártyán beugró Nagy Dániel a hetedik lett, ami óriási eredmény, mert egyszeri versenyzőként plusz 20 kiló súlyt is vitt magával.

A többi magyar közül Tassi Attila – szintén szabadkártyával – a 19., a Zengő Motorsport-pilóta Szabó Zsot a 21. lett – miután az audis Denis Dupont büntetést kapott –, zengős csapattársa, Nagy Norbert kiesett az első körben, amikor belekeveredett az első kanyarban egy kisebb ütközésbe.

A közepes rajt nem fér bele

Így értékelt Michelisz, aki szerint ebben a mezőnyben egyszerűen nincs hely tökéletes rajtnak, mert annak olyan pozícióvesztés a vége, mint az övé. Örült a közönség biztatásának, és reméli, vasárnap az időmérőn és a két futamon jobban folytatja majd.

Az Yvan Mullerrel tíz körön tartó csatájáról elmondta, hogy igyekezett végig nyomás alatt tartani a franciát, majd felfedezte, hogy a négyszeres világbajnok az utolsó kanyarból nehezen gyorsít ki, ott tapadt rá, és végül előzte meg.

A másik két dobogós is a rajt és az első kanyar fontosságát emelte ki, Guerrieri a szárnybeállítása miatt csúszott ki kicsit, ezzel vesztettel el az első helyét, az Ehrlacher pedig csak igyekezett a tülekedésből a legjobban kijönni.

Hihetetlen a közönség

A futam után mind az öt magyar pilóta ott volt a sajtótájékoztatón, és természetesen a hazai közönség jelentette pluszról beszéltek, és arról, hogy a rettentő hangos kocsin belül is hallani a hazai szurkolók támogatását, dudáit, ami óriási erőt tud adni, főleg úgy, hogy az eredménytől függetlenül mögöttük állnak.

Michelisz kiemelte, hogy talán más pályán, a magyar szurkolók nélkül nem tudta volna megelőzni Mullert.

A vasárnapi célokra is kitértek,

  • Nagy Norbert végre nyugodt, zavartalan versenyt vár,
  • Szabó Zsolt kicsit lehiggadna a szombat után, ahol elizgulta az időmérőt,
  • Tassi Attiláék még keresik a jó beállítást a Hondán, amit ha megtalálnak, bízik egy top 10-es helyezésben.
  • Nagy Dániel megismételné a top 10-es eredményét – itt vágott közbe a M1RA-tulajdonos Michelisz viccesen, hogy csak a legjobb öt elfogadható, úgyhogy felejtse el a top 10-et –,
  • Michelisz pedig elsősoros rajthelyet, dobogót, akár futamgyőzelmet vár magától.

A bőven várakozásokon felül teljesítő Nagy Dániel meglepődve mesélte, hogy bírta Gabriele Tarquini tempóját. A futam közepén kicsit spórolt, próbált megnyugodni, hogy az utolsó három körben támadjon, addigra viszont eltűnt a tempóelőnye a veterán olasszal szemben, de a hetedik hellyel így is elégedett.

A hungaroringi harmadik helyével Michelisz Norber feljött a világkupa-összetett hatodik helyére, 39 pontja van. Az élen továbbra is csapattársa, Gabriele Tarquini áll, neki 72 pontja van, a második Yann Ehrlacher-nak 64, a harmadik Thed Björknek 55.

Vasárnap 10.00-tól kezdődik az időmérő, az első, fordított rajtrácsos futam 15.30-tól, a második, főfutam 16.55-kor rajtol majd.

A futam végeredménye*

*Lessennes később 10 másodperces büntetést kapott, ezzel a 15. helyre esett vissza, a két pontot érő 10. helyet pedig Mehdi Bennani szerezte meg. Denis Dupont is hasonlótan 10 mp büntetést kapott, ezzel Szabó Zsolt feljött a 21. helyre.