Michelisz második az eső miatt megszakított hungaroringi futamon, 4. a világkupán

2018.04.29. 18:02

Három magyar pontszerző a fordított rajtrácsos futamon

Az időmérős kavarodás után legjobb magyarként Nagy Dániel végül a második helyről kezdhette a fordított rajtrácsos futamot, és a M1RA-pilóta WTCR-beugróként hatalmasat ment, simán maga mögött tartotta a többnyire csak az első körben támadó négyszeres világbajnok Yvan Mullert, és néha még a korábbi vb-győztes, végül a futamot megnyerő Rob Huffot is próbálta megelőzni, ráadásul a futam leggyorsabb körét is ő futotta.

Hátrébb Michelisz Norbert eredeti pozícióján négy helyet javítva a hatodik lett, de pontszerző helyen zárt a Zengő Motorsport pilótája, Szabó Zsolt Dávid is, aki a kilencedik helyig jött fel. Michelisz már a rajtnál két helyet szerzett, aztán James Thompson visszaesésével és Mehdi Bennani megelőzésével került még feljebb. A másik Zengő-pilóta, Nagy Norbert egy hellyel maradt le a pontszerzésről, az időmérőről utólag kizárt Tassi Attila pedig nyolc helyet javulva a 18. lett.

A fordított rajtrácsos futamon Huff és Nagy Dániel mögött Yvan Muller lett még dobogós.

Ötcseppes "esődráma" a második futamon

Szombat után vasárnap is lerajtolták a pole-ból induló Micheliszt, aki ezúttal a második helyen folytathatta csapattársa, Gabriele Tarquini mögött. A csapat viszonylag gyorsan közölte velük, hogy ne versenyezzenek egymással, figyeljenek az 1-2. helyekre. Rövid időre bejött a biztonsági autó, hogy az ütközésbe került Aurélien Panis Audijának darabját eltakarítsák, így 15-ről 17 körre nőtt a futam hossza.

Mire eljutottak a 7. körig, eleredt az eső, ezért megszakították a futamot egy rajtrácsos kerékcsere idejére – ez volt a biztonságos megoldás a pilóták szerint. A biztonsági autó mögül rajtoltak el, mindenki dönthetett, milyen gumin. Mire felálltak a kerékcsére, az eső elállt, így ugyanúgy száraz pályára való gumikkal folytatták, csak kisebb szünet után. Tarquini tartotta az első helyét, Michelisz szorosan mögötte ment, az utolsó két körban talán keményebben támadta, mint a csapat szerette volna, de megszerezték a kettős győzelmet a BRC-nek, Tarquini pedig a szezonbeli harmadik futamgyőzelmét szerezte. Yvan Muller is viszonylag könnyen húzta be a dobogó harmadik helyét, bár unokaöccse, Yann Ehrlacher eléggé megszorította a végére – övé lett a hétvége legjobb versenyben futott köre is. Mögöttük Nagy Dániel újabb remek teljesítménnyel a hatodik lett, Nagy Norbert a 11., Tassi a 17. helyen ért be, Szabó technikai probléma miatt nem tudta befejezni a második futamot.

Kicsit rossz, de nem a világvége

Michelisz a futam utáni sajtótájékoztatón egyből elismerte, hogy az átlagos rajtján múlt, Tarquini ugyanis megint remekül indult. "Kicsit rossz, hogy nem nyertem itthon, de ez még nem a világvége" – értékelt, kiemelve, hogy már pluszt jelent neki a hazai közönség, sem mint nyomást, és szombaton erre szüksége is volt. Azt sajnálja, hogy vasárnap nem tudott még többet hozzátenni a teljesítményéhez.

Tarquini is a rajtban látta a győzelem kulcsát, ugyanakkor sajnálta Micheliszt, hogy nem sikerült hazai pályán nyernie. Mivel a rajttól fogva az olasz volt az élen, az újrarajt után is ú dikálta a tempót, és biztonsági versenyzéssel nyert is.

Az ég végül egyébként csak a leintés után szakadt le, de akkor komoly jégeső jött vele, a mezőny viszont ezt megúszta.

Tarquini- és BRC-fölény

Két versenyhétvége után Gabriele Tarquini tetemes fölénnyel vezeti az összetettet, az olasznak 118 pontja van, a második helyen álló Yann Ehrlacher 82 ponttal áll, a harmadik Yvan Mullernek 77 pontja van, utánuk jön Michelisz 75-tel. A csapatösszetettben Micheliszék, vagyis a BRC Racing majdnem 50 ponttal megy a szezon ötödénél.

Ami a hungaroringi hétvégét illeti, Michelisz két dobogóval és két pole-lal feledtette a rossz marokkói szezonnyitást, még ha a futamgyőzelem nem is jött össze neki. Nagy Dániel beugróként remekelt, egyszer dobogóra állt és szerzett két erős pontszerző helyet. A Zengő Motorsport megszerezte első világkupa-pontjait Szabó Zsoltnak köszönhetően (Nagy Norbert pechesen kétszer is éppen csak, hogy lemaradt a pontszerzésről), Tassi Attilának viszont nem volt szerencséje.

Folytatás május 10-12. között a Nürburgring-Nordschleifén.