Szilvia
5 °C
16 °C

Alonsóék rajt-cél győzelmet arattak Spában

2018.05.05. 19:34

Az utolsó óráig semmi izgalomtól nem kellett tartania az élről induló 8-as számú Toyotának a spái 6 órás futamon a 2018-19-es endurance-vb szezonnyitóján: a Fernando Alonso, Sébastien Buemi, Nakadzsima Kazuki hármas által vezetett kocsi óriási előnnyel ment az élen, nagyban annak köszönhetően, hogy a másik gyári LMP1-es kocsit, a másik Toyotát kizárták az időmérőről adminisztratív gond miatt, így Mike Conway, Kobajasi Kamui és José María López elvesztették az első rajthelyüket.

Sőt, egy kör hátránnyal kezdhették meg csak a futamot, amit menet közben ledolgoztak, de ha egy órával a leintés előtt Matevosz Iszaakjan nem csapódik a falba az SMP Racing LMP1-esével. Mivel a mentés idejére jött a safety car, a két Toyota egészen közel került egymáshoz, és az utolsó óra első felében Mike Conway 6-8 másodperc lemaradással követte Fernando Alonsót, utána viszont villámgyorsan utolérte.

A 150. körben végre centikre kerültek egymáshoz, majd az utolsó kiállás után is maradt a minimális különbség, de Alonso végül szűk két másodperces különbséggel nyerni tudott.

A verseny legsúlyosabb balesete a Ford GT-vel induló Harry Tincknellé volt, ugyanott állt a falba , ahol a pénteki időmérőn Pietro Fittipaldi.

Technikai problémák nélkül leginkább csak a két Toyota között várható nagy verseny a győzelmekért, a mögöttük legjobb (már privát) LMP1-es csapat, a Rebellion Racing két körrel kapott ki a versenyben, vagyis a gyári Toyoták megszoríthatatlannak tűnnek. Hogy érezzük az egyes kategóriák közötti sebességkülönbséget, jöjjön Fernando Alonso, ahogy egy egész sor GT-kocsi mellett elhúz a Kemmel egyenesben.

A szezon követekző állomása már a legendás Le Mans-i 24 órás verseny lesz június 16-17-én, Fernando Alonso elsősorban azért szállt be az endurance-vb-be, hogy ezen a versenyen nyerjen.

A spái kategóriagyőztesek

  • LMP1: Toyota Gazoo Racing #8 – Fernando Alonso, Sébastien Buemi, Nakadzsima Kazuki
  • LMP2: Racing Team Nederland #26 – Giedo van der Garde, Jan lammers, Frits van Eerd
  • LM GTE PRO: Ford Chip Ganassi Team UK #66 – Stefan Mücke, Oliver Pla, Billy Johnson
  • LM GTE AM: Aston Martin Racing #98 – Paul Dalla Lana, Pedro Lamy, Mathias Lauda

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?