TCR Eu: hatalmas rajtbaleset, majd magyar dobogó Zandvoortban

2018.05.20. 12:54

Óriási rajtbalesettel indult a TCR Európa-kupa első zandvoorti futama: a rajt uán két Hyundai koccant, az ír Reece Barr vágódott le Nagy Dániel kocsijáról, bele a szalagkorlátba. Az ütközésbe belekerült egy Peugeot (Julien Briché) és egy harmadik Hyundai is (Igor Sztefanovszki), a négyesből egyedül Nagy úszta meg a dolgot.

Közben az élen egyből helycsere lett, a 2-3. helyekről induló Mikel Azcona és Tassi Attila gyorsan lerajtolták a hazai pályán versenyző Jaap van Lagent, Tassi egy pillanatra az első helyért is harcban volt, de végül besorolt a spanyol Cuprája mögé.

A rajbaleset utáni mentés miatt két kört a biztonsági autó mögött tett meg a mezőny, amivel a 23 perc + 1 körös lebonyolítás miatt elég sok időt vesztettek – a TCR Európa-kupában nem körre van megadva a versenytáv, így minden safety car-szakasz jelentősen csökkenti a versenyzés lehetőségét.

Mire eljött az újrarajt, csak 13 perc maradt az órán – Azcona jól lőtt ki, leszakítva üldözőit, a spanyolt innentől senki nem szorította már meg, simán húzta be a futamgyőzelmet. Mögötte viszont ádáz csata volt, leginkább a pole-ból hátraszoruló Van Lagen miatt, aki az ötödik helyről egészen a dobogó harmadik helyére küzdötte magát vissza. A holland az utolsó körökben Tassi Attilával küzdött nagyot, a de a fiatal magyar pilóta megtartotta második helyét.

Összességében jó futama volt a magyaroknak, hiszen a Hell Energy Racing with KCMG mindkét pilótája, Tassi és Josh Files is pontszerző helyen zárt, ahogy a két M1RA-versenyző, Nagy Dániel és Francisco Mora is. Jedlóczky Márk végül a 12. helyen zárt. Nagy kocsija megsérülhetett a rajtnál, mert nem bírta a tempót az élmezőnnyel, a végén Danny Kroest kellett maga mögött tartania, Mora viszont a 17. helyről rajtolva ért fel hetediknek, ami nagyon jó eredmény.

A második zandvoorti futam előtt még mindig Dusan Borkovic vezet az összetettben, a szerbnek 66 pontja van, de már a spanyol Mikel Azcona a második 58 ponttal, Nagy Dániel pedig a harmadik 42 pontot gyűjtve. Mögöttük szoros a mezőny, Tassi Attila 29 ponttal a negyedik, a zandvoorti futamokat a WTCR miatt kihagyó Jean-Karl Vernay (helyette indul Van Lagen) 26 ponttal áll, majd Tassi csapattársa, Josh Files jön 25-tel.

A  TCR Európa-kupa második, fordított rajtrácsos zandvoorti futamát hétfőn 14.55-től rendezik majd.

A TCR Európa-kupa első zandvoorti futamának pontszerzői

 1. Mikel Azcona, PCR Sport, Cupra
 2. Tassi Attila, Hell Energy Racing with KCMG, Honda
 3. Jaap van Laagen, Leopard Lukoil Team WRT, Audi
 4. Josh Files, Hell Energy Racing with KCMG, Honda
 5. Dusan Borkovic, Target Competition, Hyundai
 6. Stian Paulsen, Stian Paulsen Racing, Cupra
 7. Nagy Dániel, M1RA, Hyundai
 8. Danny Kroes PCR, Sport, Cupra
 9. Francisco Mora, M1RA, Hyundai
 10. Jens Reno Möller, Reno Racing, Honda


 • Tippek
 • Lakáshitel