Irtózatosat bukott egy MotoGP-versenyző

2018.07.14. 11:03

Hatalmas balesetet szenvedett a sachsenringi MotoGP-futam pénteki második szabadedzésén a finn Mika Kallio, aki óriási erővel csapódott a szalagkorlát előtti felfújható plusz védősávba, az airfence-be. Ez a fal direkt azért van ott, hogy megmentse a motorosok életét, Kalliónak viszont nem volt szerencséje, olyan későn esett le a motorról, hogy a gép is eltalálta becsapódás közben, emiatt szenvedhetett térdszalag-szakadást. Műteni kell, így hiába kapott szabadkártyát a német futamra, nem indulhat.

Kallio elmondása szerint fékezés közben vesztette el a hátsó kereke a tapadást, próbálta irányítása alá hozni a motort, hogy a sóderágyban valahogy lelassuljon, de túl gyorsan ment, a korlát pedig csak egyre közeledett. "Minden egy vagy két másodperc alatt történt. Próbáltam elfektetni a motort, hogy elkerüljem a nagy becsapódást, de a falba repültem. Valahogy a motor is nekem ütközött, az okozhatta a térdsérülésemet. A baleset sebességét nézve azt mondhatom, szerencsénk volt, sokkal rosszabbul is járhattam volna" – mesélt a balesetről Kallio az Autosportnak.

A 35 éves Kallio 2016 kezdete óta már csak szabadkártyával indul MotoGP-futamokon a Red Bull KTM gyári csapat meghívására. A 2000-es évek közepén a 125 köbcentisek között Talmácsi Gábor egyik nagy ellenfele volt, 2005-ben és 2006-ban is második lett a kategóriában,  majd 2008-ban egy harmadik helyet szerzett a 250-esek között, 2014-ben pedig a Moto2-ben lett ezüstérmes.