Jenő
-2 °C
6 °C

Kizárták Alonsóékat, bukták a silverstone-i győzelmet

2018.08.20. 09:55

A leintés után kizárták az endurance-vb silverstone-i 6 órás futamáról mindkét gyári Toyotát szabálytalanság miatt, ezzel Fernando Alonsóék bukták a szezonbeli sorban harmadik győzelmüket.

Az indoklás szerint Fernando Alonso, Sébastien Buemi és Nakadzsima Kazuki 8-as rajtszámú Toyotájának fenéklemeze a jobb oldalon 6 milliméternyit, a balon 8 mm-nyit hajlott meg a 2500 N erővel végzett vizsgálat alatt, ami már nem megengedett a szabályok alapján. A gyári Toyota-csapat másik kocsija, a Mike Conway, José María-López és Kobajasi Kamui vezette 7-es autó fenéklemezének eleje 9 mm-es elhajlást produkált hasonló erőhatás mellett.

A csapat indoklása szerint a fenéklemez a verseny közben sérült meg, de a versenybírók nem fogadták el ezt az érvelést.

A kizárás után privát csapat ölébe hullott a győzelem, a Rebellion Racing 3-as kocsija nyert Mathias Beche, Gustavo Menezes és Thomas Laurent vezetésével, míg a második helyre a csapat másik kocsija, az 1-es rajtszámú Rebellion R13-as jött fel, ezt André Lotterer, Neel Jani és Bruno Senna vezették. A harmadik helyet SMP Racing párosa, a a 17-es rajtszámmal induló Stéphane Sarrazin és Jegor Orudzsev szereték meg.

A szezon előtt előre várható volt, hogy a privát csapatok csak a Toyoták technikai problémája esetén rúghatnak labdába az LMP1-ben, most ez, ha a futam után is, de megtörtént. A verseny így kiélezett lett három hétvége után, hiszen Alonsóéknak 65 pontja van, a friss silverstone-i győztes Rebellion-kocsinak pedig 63. A szezonból még négy verseny van hátra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?