Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Rossi: Márquez túlszárnyalhat, de nem zavar

2018.10.15. 18:14

Marc Márquez még csak 25 éves, de már 42 MotoGP-győzelemnél jár, nem sok választja el ötödik világbajnoki címétől, a hétvégén megszerezheti azt a japán Motegiben. A MotoGP másik korszakos klasszisa, Valentino Rossi szerint jó esély van rá, hogy a spanyol dönti majd meg a rekordjait.

Rossi hét világbajnoki címet és 89 GP-győzelmet szerzett az 500 köbcentisek között, illetve utódkategóriájában, a MotoGP-ben. Vb-címekben csak Giacomo Agostini előzi meg, aki nyolcig jutott 500 köbcentiben.

Valentino Rossi és Marc Márquez egymás mellett egy sajtótájékoztatón
Valentino Rossi és Marc Márquez egymás mellett egy sajtótájékoztatón

„Márquez túlszárnyalhatja a rekordjaimat, de ez nem zavar. A saját karrieredre kell gondolni, és azt hiszem, az enyém jó volt. Sok versenyt nyertem, és még több vb-t nyerhettem volna. Leginkább azt sajnálom, hogy 2006-ban elvesztettem Valenciában a vb-t, mert hibáztam" – mondta Rossi.

Márquez 2013-ban kezdett a MotoGP-ben versenyezni, 2015-öt kivéve mindig világbajnok lett. Négy vb-győzelmével holtversenyben negyedik az örökranglistán. De hamarosan előreléphet, az ausztrál Mick Dohannal együtt lehet ötszörös bajnok.

Az 54 GP-győzelemmel visszavonuló Doohan szerint még messzebb juthat a hondás spanyol: „Azzal a kiegyensúlyozottsággal, amivel a versenyeket nyeri, a pole pozíciókat és a címeket gyűjti, nem hiszem, hogy megáll öt világbajnoki címnél. Biztosan folytatja. Marc még csak 25 éves, és ha Rossi nyomdokaiba akar lépni, aki 39 éves, még sok ideje van. Az életben semmi sem biztos, de még tíz éven át versenyezhet és nyerhet."

Rossi és Marquez
Rossi és Marquez

Az Autosport szerint Márquez a következő két évben is világbajnok lehet, így már 2020-ra utolérné Rossit. A GP-győzelmekhez azért még jó pár évre lehet szüksége, az idei hét győzelmét alapul véve, illetve hogy átlagban 7 GP-t nyer eddig évente, 2025-re érheti el a kilencven első helyet. Márquez még csak 32 éves lesz 2025-ben, ha olyan hosszú karriert választ, mint Rossi, akkor még ezután is lesz pár éve rekordokat dönteni.