MotoGP: Márquez bírta jobban a thrillert, ötödször is világbajnok

2018-10-21T055659Z 502776230 UP1EEAL0GIYDH RTRMADP 3 MOTOR-MOTOG
2018.10.21. 08:00

Két céllal érkezett a Honda-motorversenyző Marc Márquez Motegibe a MotoGP Japán Nagydíjára: végezzen a top háromban és végezzen Andrea Dovizioso előtt, és akkor már három futammal a szezon vége előtt bajnok lehet.

A terv némileg megnehezedett, amikor a szombati időmérőt Dovizioso nyerte, Márquez pedig csak a hatodik lett, de a spanyol a rajt után egyből elkezdte a felzárkózást, részben Yohann Zarcónak és Maverick Vinalesnek köszönhetően, akik nagyon elszúrták a rajtot, és visszaestek. Márquez villámgyorsan csatlakozott az élmezőnyhöz, amit Divizioso vezetett – a spanyol kétszer is az olasz ducartis elé tudott kerülni a 9-es kanyarban, másodikra pedig már meg is tartotta az első helyet, ekkor már csak 4 kör volt hátra.

Innen már Doviziosónak kellett kockáztatni, de túlvállalta magát, az utolsó előtti körben bukott, így Márqueznek jelezték is a célegyenesben, hogy hogy csak végig kell érnie, nyugodtan vegye vissza a tempót.

Dovizioso bukása után Márquez simán nyert, és 25 évesen megszerezte ötödik MotoGP-bajnoki címét, amivel beérte az örökranglistán az ausztrál Mick Doohant, aki 1994-98 között hozott össze mesterötöst. Márquez előtt már  csak a hétszeres bajnok Valentino Rossi, illetve az 1960-70-es évek nagymenője, a nyolcszoros győztes Giacomo Agostini áll.

A dobogóra Márquez mögött Cal Crutchlow és Alex Rins értek fel.

Márquez nyolcadik futamgyőzelmét szerezte a szezonban, ahogy korábban, úgy most is sorokba rendezte azt, előbb egy mesterhármast hozott össze a 3-5. futamokon, majd a holland, német versenyeken duplázott, most pedig az aragóniai és a thaiföldi versenyek után nyerte sorban harmadik futamát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?