Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Eltört a gerince a makaói GP-n kirepülő versenyzőnek

2018.11.18. 09:47 Módosítva: 2018.11.18. 15:06

A makaói utcai pálya rendkívül veszélyes a gyors szakaszok és a szűk utcai vonalvezetés miatt, a legkritikusabb pontja viszont az ötös kanyar, a több hosszú, szinte végig padlógázas egyenes utáni jobb forduló, a Lisboa. A WTCR-futamokon is volt itt torlódás vasárnap, majd később, a 65. Makaói GP-n viszont ritkán látott vérfagyasztó bukást szenvedett el a Forma-3-as mezőnyben a 17 éves német pilóta, Sophia Flörsch, akinek Dallarája hatalmas sebességgel repült ki a pályáról.

Hogy pontosan mi történt, azt egy felvételen sem látni, egy lelátóról készített videón is már csak az látszik, hogy a Lisboába már repülve érkezik meg a versenyautó, ami simán átszakítja a drótkerítést, majd a pálya melletti fényképezőállásba csapódva áll meg.

(A videókat csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk, szándékosan nem ágyaztuk cikkünkbe őket.)

Flörsch kocsija az egyenesben korábban megsérült egy ütközésben, akkor vált irányíthatatlanná, majd a japán Cuboi So (Sho Tsuboi) autója dobta meg a levegőbe.

Egy másik, szintén néző által készített felvételen az látszik, ahogy a bódéba csapódva háttal érkezik a versenyautó, majd a pilótafülke is a bódénak csapódik, mielőtt újra a földre zuhant volna.

Nem sokkal az újraindítás előtt a futamon induló F3-pilóta, Ferdinand Habsburg azt mondta a közvetítésben, úgy tudja, Flörsch rendben van, később az FIA egy szűkszavú közleményben azt írta, hogy Flörsch eszméleténél volt, és kórházba szállították további vizsgálatokra. A Makaói GP hivatalos közleménye szerint Flörsch mellett négyen sérültek még a balesetben, még egy pilóta (Cuboi), két fotós és egy pályabíró – mindenkit éber állapotban szállítottak kórházba kivizsgálásra.

Flörsch a kórházi jelentés szerint tudja mozgatni a végtagjait és magánál is van, de eltört a gerince. A két fotós egyike agyrázkódást szenvedett, a másiknak pedig a mája sérült meg, a pályabírónak pedig többek közt az arccsontja tört el.

A versenyző azóta Twitteren meg is szólalt, mint írta, jól van, de

hétfő reggel megműtik.

Ez már a második rajt után jött az F3-futamon, az első rajt után is a Lisboában akadtak fenn többen a falon egy kisebb koccanás után, akkor csak a biztonsági autó jött, majd a harmadik körben folytathatták a versenyt – ekkor jött Flörsch horrorbukása, ami miatt azonnal meg is szakították a versenyt, amit nagyjából 40 perces állás után biztonsági autó mögött indítottak újra. Az eredetileg magyar idő szerint 8.30-kor kezdődő versenyt Dan Ticktum nyerte címet védve Joel Eriksson és Sacha Fenestraz előtt.

A 17 éves német pilóta 2016-17-ben a német F4-es bajnokságban indult, idén lépett fel az F3 Európa-bajnokságba, ahol egy pontot szerzett a szezonban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport