Natália
1 °C
7 °C

Eltört a gerince a makaói GP-n kirepülő versenyzőnek

2018.11.18. 09:47 Módosítva: 2018-11-18 15:06:19

A makaói utcai pálya rendkívül veszélyes a gyors szakaszok és a szűk utcai vonalvezetés miatt, a legkritikusabb pontja viszont az ötös kanyar, a több hosszú, szinte végig padlógázas egyenes utáni jobb forduló, a Lisboa. A WTCR-futamokon is volt itt torlódás vasárnap, majd később, a 65. Makaói GP-n viszont ritkán látott vérfagyasztó bukást szenvedett el a Forma-3-as mezőnyben a 17 éves német pilóta, Sophia Flörsch, akinek Dallarája hatalmas sebességgel repült ki a pályáról.

Hogy pontosan mi történt, azt egy felvételen sem látni, egy lelátóról készített videón is már csak az látszik, hogy a Lisboába már repülve érkezik meg a versenyautó, ami simán átszakítja a drótkerítést, majd a pálya melletti fényképezőállásba csapódva áll meg.

(A videókat csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk, szándékosan nem ágyaztuk cikkünkbe őket.)

Flörsch kocsija az egyenesben korábban megsérült egy ütközésben, akkor vált irányíthatatlanná, majd a japán Cuboi So (Sho Tsuboi) autója dobta meg a levegőbe.

Egy másik, szintén néző által készített felvételen az látszik, ahogy a bódéba csapódva háttal érkezik a versenyautó, majd a pilótafülke is a bódénak csapódik, mielőtt újra a földre zuhant volna.

Nem sokkal az újraindítás előtt a futamon induló F3-pilóta, Ferdinand Habsburg azt mondta a közvetítésben, úgy tudja, Flörsch rendben van, később az FIA egy szűkszavú közleményben azt írta, hogy Flörsch eszméleténél volt, és kórházba szállították további vizsgálatokra. A Makaói GP hivatalos közleménye szerint Flörsch mellett négyen sérültek még a balesetben, még egy pilóta (Cuboi), két fotós és egy pályabíró – mindenkit éber állapotban szállítottak kórházba kivizsgálásra.

Flörsch a kórházi jelentés szerint tudja mozgatni a végtagjait és magánál is van, de eltört a gerince. A két fotós egyike agyrázkódást szenvedett, a másiknak pedig a mája sérült meg, a pályabírónak pedig többek közt az arccsontja tört el.

A versenyző azóta Twitteren meg is szólalt, mint írta, jól van, de

hétfő reggel megműtik.

Ez már a második rajt után jött az F3-futamon, az első rajt után is a Lisboában akadtak fenn többen a falon egy kisebb koccanás után, akkor csak a biztonsági autó jött, majd a harmadik körben folytathatták a versenyt – ekkor jött Flörsch horrorbukása, ami miatt azonnal meg is szakították a versenyt, amit nagyjából 40 perces állás után biztonsági autó mögött indítottak újra. Az eredetileg magyar idő szerint 8.30-kor kezdődő versenyt Dan Ticktum nyerte címet védve Joel Eriksson és Sacha Fenestraz előtt.

A 17 éves német pilóta 2016-17-ben a német F4-es bajnokságban indult, idén lépett fel az F3 Európa-bajnokságba, ahol egy pontot szerzett a szezonban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?