Már motor nélkül is célba lehet érni a MotoGP-n

2018.12.05. 18:24

2019-től új szabályok szerint rangsorolják a MotoGP-ben és a hozzá tartozó géposztályokban azokat a versenyzőket, akik motorjuk nélkül haladnak át a célvonalon.

Az eddig szabályok szerint csak akkor kapott helyezési számot egy motoros, ha gépével együtt ért be. Az esetek 99 %-ában ez teljesen természetesen, de többször volt már arra példa, hogy valaki a célegyenesben bukott és úgy csúszott át a célvonalon. Hol a motor előtt, hol mögötte. Ha nem fogta a gépét, akkor helyezetlenül zárt. (A kerékpárban is hasonló szabály van, nem muszáj tekerni a biciklin, de azzal együtt kell befejezni a versenyt).

000 Par7308666

Az új MotoGP-szabály szerint viszont már nem kell erre figyelni, mindegy, hogy a motor vagy a versenyző csúszik rá előbb, jár az aktuális helyezési szám. Valószínűleg azért nem kell túl sokszor alkalmazni ezt a szabályt.

Az Autosport példaként egy 2017-es Moto3-as futamot hozott fel, amikor az asseni verseny célegyenesében Bo Bendsneyder összeakadt valakivel, majd el is bukott. KTM-je előtte csúszott át, így a holland tizedik helyét is törölték.