Szalayék sok előzéssel a 42. helyen kezdték a Dakart

2019.01.08. 04:24

Már az első szakaszon kemény ízelítőt kapott a Dakar-mezőny Peru homokdűnéiből. A Lima és Pisco közötti 84 km-es mért, összesen 331 km-es távon a Toyotával induló kétszeres győztes Nasszer al-Attijah volt a leggyorsabb 1 óra 1 perc 41 másodperces idővel. A katari pilóta majdnem két percet vert a második legjobb Carlos Sainzra, míg az egyetlen magyar induló Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 42. helyen, 20 perc 21 másodperc hátránnyal kezdett, ami komoly előrelépés, hiszen a 83. helyről rajtoltak.

Ez azt is jelentette, hogy a felvert homok miatt nehéz látási viszonyok között előztek rengeteget, amit nagyon élveztek, Szalay a csapat hírlevele szerint nem is emlékszik, mikor volt ennyire jó napjuk a dűnék között.

A közepén volt egy folyómeder, ott lehetett volna gyorsan menni, de addigra már annyi vetélytársunkat utolértük, hogy iszonyú nagy volt a por, szinte nullára le kellett lassítanunk

– mondta Szalay a nehéznek tartott szakasz után.

Kedden Piscóból San Juan de Marconába megy tovább a mezőny, 342 km mért szakasz mellett 211 km összekötő vár az indulókra, vagyis a gyors ízelítő után egyből csúcssebességbe kapcsol a Dakar.