Újra tudja használni a lábait a balesetben lebénult IndyCar-pilóta

GettyImages-969793220
2019.01.31. 15:03

A kanadai Robert Wickens augusztusban borzalmas versenybalesetet szenvedett az IndyCar poconói futamán. A pilóta nyakát törte és a gerincvelője is megsérült, emiatt le is bénultak lábai. A rehabilitációja elég jól megy, már újra képes szobabiciklit hajtani.

A pilóta októberben még arról beszélt, hogy hónapoknak kell eltelnie ahhoz, hogy újra járni tudjon. Ebben igaza lett, de rengeteget dolgozva az elmúlt hetekben ugrásszerű fejlődésen ment át.

A múlt héten már egy olyan videót posztolt, amin néhány lépést megtesz egy járókerettel, illetve a járást segítő segédeszközzel, az Exoskeletonnal. Akkor azt írta, a jobb lábát már maga is tudta használni, csak a balnál volt szükség az Exoskeletonra.

Azóta Wickens már edzéseket végzett egy speciális, pilóták számára kialakított gépen, amivel a felsőtestet, karokat és a nyakat dolgoztatják meg.

Csütörtökön még egy nagy előrelépést tett, a balesete óta először tudta mindkét lábát használni önállóan. Wickens egy szobakerékpárt hajtott meg elektromos stimulációs kezelése előtt.

Ha teljesen felépül, Wickens visszatérhet az IndyCarba, két héttel ezelőtt csapata, a Schmidt Peterson Motorsports azt közölte, biztosítanak majd neki egy autót.