Újabb magyar autóversenyző indul vb-címért

2019.03.03. 17:59 Módosítva: 2019.03.03. 20:05

Hivatalosan is eldőlt, hogy Szabó Krisztián indul a 2019-es ralikrossz-világbajnokságon (WRX), ráadásul nem kis csapatban, a 2016-ban ralikrossz-világbajnok svéd pilóta, Mattias Ekström saját versenycsapatában, az EKS-ben szerepelhet majd.

A korábban kétszeres ralikrossz-Európa-bajnok Szabó a 2018-as szezon nagy részét beáldozta a fejlődésért, 2018 nyarán került az EKS gyári pilótái között, az év második felében két futamon is indult, 2019-ben pedig már a vb-mezőnyben bizonyítana. Erre ráadásul esélye is van, az elektromos kocsik bevezetésének csúszása miatt több gyártó, illetve gyári pilóta is kihagyja a 2019-es WRX-szezont, a komoly Eb-múlttal rendelkező Szabó tehát akár az elejére is odaférhet az erősen átalakuló mezőnynek.

Amióta elkezdtem ralikrosszozni, a vágyam az volt, hogy egy napon a világbajnokságon versenyezzek. Ráadásul a csapatbajnokság tavalyi második csapatában leszek, Ekström áll majd mögöttem, aki bejelentette, hogy idén nem versenyez a bajnokságban állandó résztvevőként, így több ideje jut a csapat vezetésére

– mondta Szabó a március 3-i, vasárnapi bejelentés során.

SzabóKrisztián 190301

„Szerettem volna Krisszel idén is együtt dolgozni, a tavalyi eredményei alapján nagyon szép jövőt jósolok neki. A 2019-es évre átalakult a ralikrossz-világbajnokságon a mezőny szerkezete, úgy gondolom, Krisznek nagy esélye van ebben az évben itt a legjobbak között lenni, sőt, nyerni. Éppen ezért javasoltam neki, hogy ne az Eb-n, hanem a világbajnokságon induljon” – tette hozzá svéd csapatfőnöke, aki bízik abban, hogy Szabó meglepetést okozhat.

A 26 éves pilóta erre is készül, már első évében a vb-címért hajt az Audi S1-essel. „Eddig nem volt sok esélye annak a versenyzőnek, aki nem gyári csapatban szerepelt, oda pedig nagyon nehéz volt bekerülni. Most mindenki nagyobb eséllyel indul, köztük én is, különösen, hogy a tavalyi második helyezett csapat és autó áll mögöttem. A háttér tehát adott, a világbajnok csapat, Ekström szakmai támogatása, és felkészültnek is érzem magam. Most vagy soha lehetőségként tekintek erre az évre, és világbajnoki célokkal vágok neki a szezonnak – nyilatkozott az esélyekről és a magával szembeni elvárásról Szabó.

Szabó WRX-indulásával 2019-ben három magyar autóversenyző is szakága legmagasabb szintjén versenyezhet gyári támogatással, a túraautó-világkupán Michelisz Norbert és Tassi Attila küzdenek majd a vk-győzelemért.

A 2019-es WRX-szezon április elején kezdődik majd, íme a versenynaptár:

  • április 5–6. –  Egyesült Arab Emírségek, Abu-Dzabi
  • április 27–28. – Spanyolország, Barcelona
  • május 11–12. – Belgium, Spa-Francorchamps
  • május 25–26. – Nagy-Britannia, Silverstone
  • június 15–16. – Norvégia, Hell
  • július 6–7. – Svédország, Höljes
  • augusztus 3–4. – Kanada, Trois-Rivières
  • augusztus 31.-szeptember 1. – Franciaország, Lohéac
  • szeptember 14–15. – Lettország, Riga
  • november 9–10. – Dél-Afrika, Fokváros