Történelmi magyar döntős helyezés a ralikrossz-vb-n

2019.04.06. 17:58
Szabó Krisztián első vb-futamán a döntőbe jutott, ahol – egy büntetésnek köszönhetően – a negyedik helyen zárt Abu-Dzabiban.

Folyamatosan javuló teljesítményt hozott a ralikrossz-vb 2019-es szezonjának első állomásán a vb újonc magyar pilótája, Szabó Krisztián, aki a pénteki selejtezőkben kétszer is a 10. helyet szerezte meg, szombaton viszont rákapcsolt a második két kvalifikáción,és egy fantasztikus második, majd egy hatodik hellyel biztosította a helyét az elődöntőben, ahova hatodik helyen bejutva 11 pontot szerzett.

Ebben némileg segítségére volt az is, hogy a harmadik selejtezőben két esélyes, Timmy Hansen és Andreas Bakkerud – ő egyébként Szabó csapattársa a korábbi világbajnok Mattias Ekström csapatában – ütközött, és Hansen ki is szállt emiatt a küzdelmekből, míg Bakkerud Audiját csak messze nem 100 százalékos állapotban tudták összerakni, miután kiszakadt a jobb első kereke.

Szabó a második (hatfős) elődöntő harmadik rajthelyét kapta meg, innen ugyan kilőtt, de az első kanyarban belekerült egy kis lökdösődésbe, ami után a harmadik helyen folytatta. Innen kockáztatás nélkül jött be harmadik helyen, a magyar motorsport első ralikrossz-vb-döntős szereplését kiharcolva. Az első elődöntőben rögtön az elején volt egy nagyobb ütközés, Reinis Nitišs kocsiját dobta meg a rázókő, ami után az orosz Timur Timerzjanov kocsijának hátulján landolt.

A döntőben Szabó a hatodik helyről rajtolva kemény harc közepére került, és bár kedvező helyzetben érkezett az utolsó előtti körre, az első kanyar előtt elfékezte magát, és végül csak az ötödik helyen intették le, de ezzel is teljesítette előzetes várakozását, hiszen első vb-futamán döntős lett. A győzelemért Kevin Hansen és Niclas Grönholm vívtak óriási csatát, a végére felgyorsuló Grönholm a negyedik körben pöccintette meg Hansent, amivel átvette a vezetést és onnan nyert is Hansen és Liam Doran előtt – csakhogy a manőver miatt 3 másodperces büntetést kapott, amivel Kevin Hansené lett az első vb-futam. Büntetést kapott Baumanis is, aki így Szabó mögé került, a magyar pilóta tehát negyedik helyen zárta első vb-döntős futamát.

A vb-összetettet az egész hétvégén megállíthatat Hansen vezeti 30 ponttal, Grönholm a második 26-tal, majd Janis Baumanis és Timo Scheider jönnek 20-20-szal, míg Szabó 18 pontot szerezve az ötödik egy forduló után. A ralikrossz-vb április utolsó hétvégéjén folytatódik Barcelonában.