A McLaren nem vásárolja be Alonsót az Indy 500-ra

2019.05.20. 13:12

Nem voltunk elég gyorsak, szenvedtünk az egész esemény alatt. Az éjjel változtattunk, mindent kicseréltünk a kocsin, kísérletként fogtuk fel a dolgot, hátha valami más beválik

- mondta Fernando Alonso miután nem sikerült kvalifikálnia magát az Indianapolis 500-ra.

A spanyol kevéssel maradt le a 33. helyről, a 34. leggyorsabb már nem indulhat a futamon.

A McLaren saját csapatot indított idén Indianapolisban, míg két éve az egyik leghíresebb amerikai versenyzőcsalád, az Andrettik adtak autót Alonsónak. Most csak egy kisebb együttműködést kötöttek a tapasztalt, de kevésbé menő Carlin motorsporttal, saját rutinból pedig ennyire futotta.

Az indys McLaren-istálló főnöke, Gil de Ferran nyilvánosan elnézést kért a pilótától.

"Motorsportkarrierem legfájdalmasabb tapasztalata ez. Bocsánatot szeretnék kérni tőled, mert nem adtunk neked elég gyors kocsit. Bajnokként vezettél, ahogy ismerünk. Az elmúlt három nap hihetetlenül feszült volt és nagyon nehéz, többet nem is kérhettünk volna tőled, Fernando. Sajnálom, öreg. Fantasztikus pilóta vagy" - idézte az Autosport az egyik sajtótájékoztatón felszólaló De Ferrant.

Fernando Alonso
Fernando Alonso

Alonsónak pocsék hete volt: ütközött, majd a gép újjáépítése miatt elveszített egy tesztnapot. A kocsit egyáltalán nem sikerült beállítani, így szombaton kimaradt a top 30-ból, 31. lett. Vasárnap az utolsó három helyért indított időmérőn szintén épp nem fért be.

Az Indycarban bevett és engedélyezett, hogy hasonló helyzetben egy kvalifikált csapat indulási jogát megveszik, a McLaren viszont közölte, nem élnek ezzel a lehetőséggel, saját erőből akartak bejutni a versenyre. Alonso már csak abban az esetben állhat rajthoz vasárnap, ha valaki váratlanul lemondja az indulást - ilyesmi balesetek miatt szokott megtörténni.