WTCR: öt csapat bojkottal fenyegetett a hétvégén

af47fb6c1c0d5950045bee6ab7ba5836
2019.05.20. 17:38

Öt csapat is beszállt volna abba a bojkottba, amit a túraautó-világkupa hétvégi zandvoorti fordulóján tervezett több márka a Lynk & Co hétközi helyzetbe hozása miatt. A kínai Geely cég által fejlesztett autók a hollandiai hétvége előtt pár nappal kaptak segítséget a TCR-autókra érvényes teljesítménykiegyenlítő-rendszerben (BoP) azzal, hogy 2,5 százalékos motorerőt visszakapva újra a teljes engedélyezett motorkapacitás mellett futhattak, cserébe pedig csak 10 kilóval emelték meg az autók súlyát.

Ez azt eredményezte, hogy szombaton a négy Lynk & Co fél másodperccel verte a teljes mezőnyt az első időmérőn, ami után szinte minden csapat kiakadt, és ahogy a TouringCarTimes cikkéből most kiderül, többük bojkottal fenyegetett, ha a TCR-autókat felügyelő WSC nem hoz azonnali változtatást.

Azt nem tudni, hogy pontosan melyik csapatok vettek volna részt a bojkottban, csak annyit, hogy ha 5 csapat nem állt volna rajthoz, akkor a 26 nevezett kocsiból csak 16 lett volna ott a rajtrácson, amit a szervezők mindenképp el akartak kerülni, így a WSC még a szombati futam előtt visszaállította a Zandvoort előtti hétvégén, a Slovakia Ringen érvényes BoP-t.

A csapatok által felvetett vádak között szerepelt az is, hogy a Geely és a Cyan Racing a többiekhez képest sokkal erősebb gyári csapatot futtat, hiszen a világ egyetlen más bajnokságában sem érhetők el a Lynk & Cók versenyeztetésre, csak a WTCR-csapatban nevezték azokat. Felmerült az is, hogy Szlovákiában szándékosan fogták vissza kicsit magukat, hogy szándékosan kihasználják a rendszert, és egyszerre kapjanak súlycsökkentést a WTCR súlytáblázatában és plusz kedvezményeket a BoP-ben.

Ezzel pedig hasonló helyzetet teremtenek a WTCR-ben a négy Lynk & Cóval, mint a Citroën 2014-16 között a WTCC-ben, amikor nagyjából bármilyen súlykompenzáció történt, a francia márka verhetetlenül erős maradt.

A BoP-visszaállítás ellenére a négy Lynk & Co két pole pozícióval, két kettős győzelemmel és összesen 155 ponttal távozott Zandvoortból.