Simon Pagenaud kígyóként cikázott, nagy hajrával nyerte az Indy 500-at

2019.05.26. 22:43

Óriási befutó volt az Indianapolis 500-on, ahogy annyiszor, a vasárnapi futam is az utolsó körben, sőt a célegyenesben dőlt el. A pole pozícióból induló Simon Pagenaud rengeteg körön át vezetett, végig az élmezőnyben volt, de 22 körrel a vége előtt egy tömegbaleset megzavarta a versenyét.

Nem sérült meg senki, de a roncsok annyira szétszóródtak a pályán, hogy a körözést piros zászlóval félbeszakították, az autók a boxban várakoztak, míg eltakarították a romokat. Az újraindulás után több körön át melegítették a kocsikat, 14 körös sprintverseny kezdődött a győzelemért.

Pagenaud és a két volt F1-pilóta és korábbi Indy-győztes, Alexander Rossi és Takuma Sato mentek a győzelemért. De Sato nem vezetett, Pagenaud és Rossi viszont úgy két körönként váltották egymást az élen.

Másfél kör volt hátra, amikor Pagenaud előzött, és elfoglalta az első helyet. Csakhogy Rossi gyorsult, szélárnyékban az utolsó körben, a hátsó egyenesben teljesen ráment a franciára, aki zseniális cikázással igyekezett csökkenteni a szélárnyékát. Jobbra-balra ment, mintha a gumit melegítené, így Rossi nem tudott pozíciót fogni az előzéshez, az utolsó egyenesben pedig már nem tudott támadni, Pagenaud győzött.

A Penske-pilóta 1914 óta az első francia, aki nyert Indianapolisban, 2016-ban az Indycar-bajnokság már összejött neki, de ez a legnagyobb sikere.

A 35 éves versenyző a hét elején nem csak vezetési tudásával került be a hírekbe, ő búcsúzott talán a legklasszabb szavakkal a héten elhunyt Niki Laudától.