Emma
-2 °C
6 °C

Túl gyorsan tankoltak, elvették a Le Mans-győzelmet tőlük

2019.06.18. 10:01

Bő egy napig örülhetett az amerikai Keating Motorsport fennállása legnagyobb sikerének, hétfőn a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyanis törölte a csapat GTE Am kategóriában szerzett Le Mans-i 24 órás győzelmét, méghozzá két szabálytalanság miatt.

A csapat két vétke az volt, hogy a szombattól vasárnapig tartó versenyen előbb túl gyorsan tankoltak, majd egy alkalommal a megengedettnél több üzemanyaggal küldték vissza a pályára a csapat Ford GT-jét.

Hogy mekkora hibahatárral "csaltak"? Az FIA által előírt tankolási idő minimum 45 másodperc, a csapat viszont átlagosan 44,4 másodperc alatt töltötte újra autóját, míg a 96 literes üzemanyaglimitet 1 decivel lépték túl. Az FIA eredetileg a tankoláson nyert idő négyszeresével, 55,2 másodperccel büntettek őket, amivel a második helyre estek volna vissza, ám amikor kiderült, hogy túl sokat is tankoltak, végleg kizárták őket. A Sportscar365 úgy tudja, a csapat nem tervez fellebbezni a döntés ellen.

A GTE Am győztese a kizárás után a Dempsey-Proton Racing lett.

Az utólagos kizárások elég gyakoriak mind Le Mans-ban, mind pedig az endurance-vb-n (WEC), tavaly az LMP2-es kategória győztese bukta utólag a Le Mans-i győzelmet, idén pedig a Dempsey Proton Porsche csapat összes autóját zárták ki a japán hétvége után, amivel Dempsey-ék bukták a bajnoki cím esélyét.