Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Michelisz 4. a lassulási versenyt hozó időmérőn

6d4ca1d2abbac839a222be3a5a4fb357
2019.06.20. 20:24
Michelisz Norbert egy 2. és egy 4. helyet szerzett meg a WTCR két csütörtöki időmérőjén a Nürburgring Nordschleifén, ahol komoly eső, majd egy lassítással korlátozott szakasz nehezítette a versenyzők dolgát a kvalifikációkon. Tassi pályafutása legjobb időmérős eredményét büntetés árnyékolta be.

Az első után a második időmérőre is vizes pályán mehetett ki a mezőny csütörtökön a WTCR nürburgringi hétvégéjének nyitónapján. Az első időmérőn az eső és egy technikai hiba miatt a pálya szélén rekedt autó miatt lényegében az első próbálkozás döntött a pilóták között, másodikra, kora este viszont gyorsabban száradt a pálya, így több próbálkozás is belefért a folyamatosan javuló körülmények között.

Elsőre két Volkswagen nyitott az élen, Benjamin Leuchter és Rob Huff mögött az első hatban három Hyundai jött, jelezve, hogy ez a két márka uralhatja az időmérőt. Igaz, első próbálkozásra többen lassabb pilóta mögé ragadtak, például az a Yann Ehrlacher, aki inkább kint maradt még egy körre, és azzal az élre is ugrott, majd hasonló taktikával Daniel Haglöf még őt is megelőzte.

A többiek ekkorra kezdtek bele második mért körükbe, és szinte mindenki gyorsult, ami már mutatta előre, hogy az nyerheti az időmérőt, aki a legvégén ideális időben, az utolsó másodpercekben kezdhet mért kört, amikorra a legjobb állapotú lesz a pálya.

Drámai hiba és hajrá a legvégén

A második menet végén Michelisz Norbert a negyedik helyen volt három Volkswagen mögött, Michelisz mögött pedig az ötödik helyen nagy meglepetésre Tassi Attila jött. Ám ekkor még volt idő mindenkinek egy utolsó, már egyértelműen slick gumis próbálkozásra, csakhogy az épp remek körön levő Daniel Haglöf ugyanis nagyot hibázott az utolsó métereken, és a korlátot elkapva a pálya szélén állt meg, ami miatt 60 km/h-ra korlátozták a sebességet a pálya legvégén.

A pálya viszont annyit gyorsul a svéd kicsúszása után, hogy még az utolsó méterekre 60 km/h-ra lassítva is meg tudták előzni a Haglöf kicsúszása idén élen tartózkodó szabadkártyás Antti Burit, aki kisebb csodában bízhatott csak, hogy megszerezze a pole-t.

Minden azon múlt, hogy a végén ki mennyire tudta tartani a korlátozott sebességet, a pilóták elég változó másodpercmennyiséget hagytak az utolsó szektorban – a nagy lassulási verseny végén a volkswagenes Benjamin Leuchter szerezte meg a pole-t a márkatárs Rob Huff előtt, Michelisz ismét Esteban Guerrieri mögött zárva a negyedi lett. Tassi Attila idei legjobb időmérős teljesítményét hozva a nyolcadik helyen végzett, ám mivel túl gyorsan ment a 60 km/h-s szakaszon, 10 rajthelyes büntetést kapott.

Frissítés: Eredetileg úgy tűnt, hogy mivel a második időmérőn hibázott, a második, fordított rajtrácsos futamra kapja a büntetést, ám a szabályok szerint a büntetés mindig a következő futamra érvényes, így Tassi a pénteki futamra kapta a büntetést, ahol amúgy is csak a 20. helyről kezdhetett volna, vagyis szombat délelőttre megtartotta a 3. rajtkockáját a fordított rajtrácsos versenyre.

A második időmérőn az összetett pontverseny élmezőnyének több tagja is elvérzett, Néstor Girolami a 24., Thed Björk pedig csak a 19. helyre kvalifikálta magát.

A WTCR nürburgringi hétvégéje pénteken 17.30-kor folytatódik az első futammal, majd szombaton még két versennyel zárul a program.