Rossi-KO, Vinales-győzelem Assenben

2019-06-30T130730Z 1557477733 RC196058F8E0 RTRMADP 3 MOTOR-MOTOG
2019.06.30. 15:04

Szokatlanul jó időben, nagy melegben rajtolt a Holland GP a Moto GP-ben vasárnap Assenben.

A Suzukik törtek az élre a rajt után, Alex Rins vezetett Joan Mir előtt, következett a pole-ból startoló Fabio Quartararo, Maverick Vinales, Marc Marquez és a Ducatik, Andrea Dovizioso és Danilo Petrucci. Valentino Rossi a 14. helyről indulva maradt a 14. helyen, majd két előzéssel előrébb jött.

A harmadik körben az élről csúszott ki Rins, csapattársa, Mir életében először került az élre a MotoGP-ben, de ettől úgy megrémült vagy meglepődött, hogy néhány kanyar után hibázott, elment Quartararo, Marquez és Vinales is.

Rossi 11.-nek jött fel, de hamar el is szállt: valószínűleg hibázott, kiütötte a japán Nakagamit is. Óriásit estek hatalmas tempónál, Rossi felállt, de Nakagami nem tudott. Az olasz azonnal odament a kavicságyban kínlódó ellenfeléhez, letérdelt mellé, biztosan elnézést kért, próbálta megtudni, mi baja lehet. Rossi belső kamerájából annyi látszott, hogy bement előzni, majd féktávon buktak.

Úgy 10 kör után az élen Quartararo és Marquez oda-vissza előzgették egymást, de jött Vinales, és elment mellettük. A spanyollal csak a másik spanyol tudta tartani a lépést, Vinales és Marquez is bemutattak néhány előzést egymás ellen.

Élvezetes verseny volt, de a hajrára eldőlt a győzelem: Vinales Marquezt is ott tudta hagyni, az utolsó öt körben már egyedül motorozott az első helyen. Végül simán nyert a kissé lemaradó Marquez és Quartararo előtt.

A Yamaha idén először győzött, Rossira nézve rossz jel, hogy a csapattársa élen futott be, ő meg célba sem ért. Nagy gödörben van a 40 éves szupersztár.

Negyedikként az egész versenyen ducatis márkatársával, Danilo Petruccival harcoló Andrea Dovizioso végzett, Petruccit Morbidelli is megverte a végén.

A világbajnokságot Marquez toronymagasan vezeti, valójában már nincs is ellenfele a pontversenyben, bár még csak 8 GP-n vagyunk túl.