Brutális első, überzseniális utolsó kanyar

2019.08.25. 14:32

Drámai balesettel kezdődött a silverstone-i MotoGP-futam vasárnap délután, amikor az első kanyarban Fabio Quartararo elesett, a csúszó motort telibe kapta a mögötte érkező Andrea Dovizioso: a Ducati a levegőbe ugratott, az olasz lerepült, és keményen a hátára érkezett. A Ducati csúszás közben kigyulladt, a pályabírók oltották el.

Quartararo hamarabb, Dovizioso csak az után állt lábra, hogy hordágyon levitték, de valószínűleg mindketten megúszták súlyosabb sérülés nélkül. Doviziosót azért kórházba vitték és alaposan kivizsgálják, a fejét is beütötte.

Dovizioso belső kamerájából látszott, hogy Alex Rins zavarhatta meg Quartararót, a suzukis majdnem elesett, akkorát csúszott alatta a motor, az őt követő francia erre próbálhatott reagálni, aminek esés lett a vége.

A futam e nélkül is izgalmasan alakult, Marc Marquez csatázott az élen Alex Rinsszel, Valentino Rossi a harmadikról a negyedik helyre esett vissza, amikor a hatodik körben csapattársa, Maverick Vinales is megelőzte.

Az utolsó körig együtt maradt Marquez és Rins, a finis pedig egészen zseniális volt, az utolsó kanyarból kigyorsítva Rins megelőzte Marquezt, és győzött. Marquez egy körrel korábban kiszorította ugyanott a külső íven próbálkozó Rinst, aki eljátszotta, hogy az utolsóban is kívülről fog támadni, Marquez ki is húzódott, Rins meg belül rettentően okosan és cselesen legyorsulta, 13 ezredmásodperccel nyert.

Idén Amerikában győzött először a MGP-ben, ez a második sikere a spanyolnak. A másik spanyolt, Marquezt egymás után a második GP-jén verték az utolsó métereken, Ausztriában Dovizioso volt ügyesebb nála.

Vinales az utolsó körben feljött rájuk, de már nem tudott előzéssel próbálkozni, Rossi csendes negyedikként futott be.

A 250 pontos Marquez mögött Dovizioso 172, Rins 149 ponttal áll a világbajnokságban.