Egy kilökéssel két dobogó is elúszhatott Michelisz csapatának

2019.10.12. 17:35

Bár pénteken még a Hyundai dominált Monzában a TCR Európa-kupa idényzárójának szabadedzésein, olyannyira, hogy mindkét edzésen a dél-koreai gyártó autójával döntötték meg a pályacsúcsot, a szombat már egyáltalán nem a Hyundairól szólt. Ez érzékenyen érintette a M1RA-t, Michelisz Norbert és Bári Dávid versenycsapatát is – a szezonzárón egy autóval induló csapat a pénteki edzést még pályacsúccsal az élen zárta Luca Engstlernek köszönhetően, a szombat délelőtti időmérőn viszont már csak a 17. helyet szerezte meg a WTCR makaói fordulójára a gyári Hyundaihoz is behívót kapó német pilóta.

Érdekes volt, hogy amíg például az időmérőt megnyerő Julien Briché, illetve a mellőle rajtoló Aurélien Comte 1,5, illetve 1,2 másodpercet javult a Peugeot-val péntekről szombatra, addig a Hyundaiok mind lassultak, Engstler például 1,2 másodpercet vesztett, ami nagyon soknak bizonyult.

Ez egyéniben és csapatversenyben is dobogós helyért küzdő M1RA ezzel nehéz helyzetből kezdte a szombati futamot – és kezdi majd a vasárnapit is –, Luca Engstler viszont a lehető legtöbbet kihozta a rajtból, és a 17. helyről indulva nagyon hamar felért a 10. helyre, ám az első kör végén, a célegyenesre fordító Parabolica kanyarban kicsit meglökték, és a sóderágyból egyből a boxba tért vissza, ahonnan ugyan még kihajtott a pályára, de egykörös hátrányban főként azért fejezhette be a versenyt, hogy kiderüljön, minden rendben van-e az autóval.

Az élenről induló két Peugeot, Briché és Comte sima kettős győzelmet szerzett a francia márkának, mögöttük viszont hatalmasat ment a 9. helyről induló, végük 3. helyen leintett Josh Files, aki ezzel nagyon megkönnyítette vasárnapi dolgát, hiszen 33 pontot megőrzött az előnyéből, és így csak akkor nem lesz bajnok, ha ő nem szerez pontot, a szombati futamgyőztes, az összetett második helyén álló Briché pedig az első kettőben végez.

Engstler kilökése a M1RA-nak óriási érvágást jelentett, mert egyéniben és a csapatversenyben is hátraestek, és előbbiben lényegében biztosan elúszott a dobogó, de a csapatversenybe is óriási szerencse kellene a harmadik hely elcsípéséhez, mert meg kellene előzniük a 10. helyről induló, a bajnoki címért küzdő Brichét. Egyéniben egyébként Engstler az 5. helyről a 8. helyre esett vissza, miután a pontverseny első 9 helyezettje közül csak ő nem szerzett pontot szombaton.

A TCR Európa-kupa egyéni versenyének élmezőnye

A TCR Európa-kupa csapatversenyének élmezőnye

  1. Target Competition – 741 pont (már bajnok)
  2. Team WRT – 397
  3. JSB Compétition – 289
  4. M1RA – 286
  5. M Racing – 247
  6. Comtoyou Racing – 220
  7. DG Sport Compétition  – 191
  8. Team Clairet Sport – 175
  9. Brutal Fish Racing Team – 174
  10. Boutsen Ginion Racing – 158

A vasárnapi futam, ahol eldől az egyéni bajnoki cím sorsa, 11.35-kor rajtol.