WTCR: Michelisz kezd az élről vasárnap

06e3b80b3784c8da8ce5b30ee4cf5897
2019.10.25. 09:53
Hatalmas esőben, majd vizes pályán rendezték Szuzukában a WTCR két pénteki időmérőjét, amin mindkétszer olyan pilóta nyert, aki idén először győzött időmérőn - Tigao Monteiro, majd Johan Kristoffersson voltak a leggyorsabbak. Michelisz Norbert egy 14., majd egy fordított rajtrácsos pole-t jelentő 10. helyet szerzett, Tassi Attila 24., illetve 11. helyekkel zárta az időmérőket.

Óriási esőben indult a WTCR szuzukai hétvégéje, a két pénteki szabadedzésen és az első pénteki időmérőn is nagyon vizes, csúszós körülmények között mehettek a pilóták a rövidített szuzukai pályán.

Az első időmérő a hazai pályán versenyző Hondának sikerült a legjobban, Tiago Monteirónak, a világkupa-pontversenyben második Esteban Guerrierinek és Néstor Girolaminak köszönhetően hármas győzelmet arattak - Michelisz Norbert 14. lett a piros zászló miatt négyszer is megszakított első időmérőn. Tassi Attila a 24. lett, miután ő is a piros zászlót hozó, a pályáról lecsúcsó pilóták között volt

Másodikra már nem szakadó esőben, de még mindig nagyon vizes pályán kezdtek a túraautó-világkupa versenyzői, száraz pályára való gumi csak kísérleti jelleggel került fel maximum egy-egy pilótánál, de ezen senki nem tudott javítani az idején.

A második időmérő mindkét magyar pilótának jobban sikerült, Michelisz a 9., Tassi a 10. helyen ment tovább a három részre vágott időmérő második szakaszába, ahol már a top 5-be jutás, illetve a fordított rajtrácsos pole pozíció volt a tét. Érdekesség, hogy a második időmérőn egyetlen Audi sem jutott be a top 12-be, azaz a második szakaszba, holott az első időmérőn hatból négy Audi-pilóta is a legjobb 12-ben zárt.

A Q2 a vk-összetett második helyén álló Esteban Guerrieri szokatlan hibájával indult, az argentin pilóta az első mért köre legvégén, a célegyenesre fordító kanyar külső ívén csúszott le a fűre, majd csúszott neki a gumifalnak, amivel egyrészt a leglassabb időt hozta össze, másrészt komoly és gyors munkára késztette a csapatát abban a reményben, hogy ne a top 10-en kívülről kezdje meg a két vasárnapi futamot.

Michelisz hatodik, Tassi hetedik idővel kezdett a Q2-ben, Michelisz ezen tudott egy helyet javítani időszakosan, de ez végül nem volt neki elég a top 5-be jutáshoz - egy perccel a szakasz leintése előtt a sérült autóval futó Guerrirei ugrott fel a harmadik helyre, kilökve Micheliszt a legjobb ötből. Guerrieri után többen is gyorsultak még, így Michelisz a tizedik helyen zárt, ami a fordított rajtrácsos futam pole pozícióját jelenti neki vasárnapra a rövidítés miatt kevés előzési pontot jelentő pályán. Tassi a 11. lett, így kétszer is ugyaninnen kezd majd vasárnap.

A Q3-ban a Volkswagent vezető, kétszeres korábbi ralikrossz-világbajnok Johan Kristoffersson nyert, aki Tiago Monteiróhoz hasonlóan első idei pole pozícióját szerezte időmérőn.