Futamgyőzelem után 6 pontra a WTCR első helyétől Michelisz

Michelisz-2-e1572141133582
2019.10.27. 04:15
Szezonbeli negyedik futamgyőzelmét szerezte a WTCR-ben Michelisz Norbert, aki a vasárnapi fordított rajtrácsos futamon rajt-cél győzelmet aratott. Michelisz a második futamon is jól ment, de a szombati győztes Esteban Guerrieri így is megtartotta első helyét a bajnokságban, a különbség viszont csak 6 pont a két pilóta között két versenyhétvégével a szezon vége előtt.

Rettentő fontos volt a WTCR szuzukai versenyhétvégéjének vasárnapi versenynapja Michelisz Norbert szezonja szempontjából, a túraautó-világkupában vezető helyét szombaton elvesztő magyar pilóta ugyanis az élről kezdte a fordított rajtrácsos, első futamot, és a másodikon is viszonylag kedvező helyzetből, a 10. helyről rajtolhatott.

Az első futamon Michelisz rajt-cél győzelmet tudott aratni, amivel visszaszerezte a vezetést a bajnokságban, ám ez rettentő nagy küzdelem után lett csak meg neki: a rajtnál kemény csatában tartotta maga mögött a korábbi világbajnok Rob Huffot, majd egy időre ugyan leszakította az angolt, a futam végére ismét közel kerültek egymáshoz, és végül csak alig 3 tizeddel előzte őt a leintésnél.

„Fantasztikus, de nagyon, nagyon nehéz győzelem volt. Próbáltam az elején kicsit elszakadni az élen, ez sikerült is, láttam, ahogy Rob [Huff] tizedről tizedre kerül egyre messzebb mögöttem, de igazából csak kímélte a gumijait a futam végét szem előtt tartva, úgyhogy később könnyedén vissza tudott zárkózni.

24 időmérős kör kellett a győzelemhez, végig a határon autóztam, két-háromszor meg is indult kicsit keresztbe a kocsi”

– árulta el Michelisz az első vasárnapi futamon aratott győzelméről. Hozzátette, hogy mivel a bajnoki cím az egyértelmű cél számára, már nincs mire spórolnia, és a hétvége második futamán sikerült is mindent kiadnia magából, amihez a csapat is nagyon kellett.

Az idei negyedik futamgyőzelmét szerző Michelisz 6-7 pont megszerzését tűzte ki célul a hétvége zárófutamára, ami sikerült is neki, a rajthoz képest egy helyet javítva a kilencedik lett, és ezt a helyet viszonylag kis küzdelemmel szerezte meg, pár körön át kellett csak komoly támadásokat visszavernie Jean-Karl Vernaytől.

Az élen az első helyről kezdő Johan Kristoffersson – Michelisz korábbi futamához hasonlóan – rajt-cél győzelmet aratott, mögötte Tiago Monteiro és Esteban Guerrieri szerzett a Hondának kettős dobogót a hazai versenyhétvégén, amit a biztonsági autó mögött szereztek meg.

Frissítés: Több pilóta is büntetést kapott a hétvége második és a harmadik futama után: a második verseny után Benjamin Leuchtert büntették 1,5 másodperccel, hogy a Néstor Girolamitól kisebb koccanással elvett 11. helyét elveszítse, míg a harmadik futam után Tiago Monteiro lett a legnagyobb vesztes, aki egy büntetéssel a negyedik helyett csak a 15. lett, míg Kevin Ceccon az eredetileg harmadik, dobogós helyezését bukta szintén büntetés miatt. Monteiro büntetésének köszönhetően Michelisz Norbert plusz egy pontot nyert, így csak 6 pont a hátránya az összetettben.

Mivel a szombaton a bajnokság első helyére ugró Guerrieri egy 10. és egy 2. helyet szerzett vasárnap, Michelisz pedig futamgyőzelemmel és 8. hellyel zárt, két versenyhétvégével a szezon vége előtt újra Guerrieri vezeti az összetettet, az előnye viszont csak 6 pont a magyar pilóta előtt. Guerreiri a Hondán belüli – a szezon ezen szakaszában egyáltalán nem meglepő – csapatutasítással szerezte meg a második helyet Monteirótól, enélkül csak kétpontos előnye maradt volna.

Vasárnap nagyot versenyzett a WTCR másik magyar pilótája, Tassi Attila is, aki végül a 11. helyen zárta a harmadik futamot, ám büntetés miatt végül kikerült a pontszerző helyek közül, és csak a 16. lett.

A makaói (november 14-17.) és a malajziai (december 13-15.) versenyek előtt rettentő kiélezett lett a bajnoki harc, hiszen az élen alig van különbség Guerrieri és Michelisz között, míg mögöttük már komolyabb, de még nem behozhatatlan lemaradással jön a Lynk & Co két legjobbja, Thed Björk és Yvan Muller, akik között lassan lehet, hogy csapatsorrendet kell majd meghatároznia a Cyan Racingnek. Így áll az élmezőny:

  1. Esteban Guerrieri (Honda) – 288 pont
  2. Michelisz Norbert (Hyundai) – 282
  3. Thed Björk (Lynk & Co) – 248
  4. Yvan Muller (Lynk & Co) – 240

Folytatás három hét múlva a világ egyik legnehezebb (utcai) pályáján, Makaóban.

Az első vasárnapi futam végeredménye

A második vasárnapi futam végeredménye