Futamgyőzelem, esőkáosz és technikai hiba után Michelisz a WTCR bajnoka

8bd9679bafce2b7e6caeebe8119086a5
2019.12.15. 08:46
A magabiztosan megnyert első futam után a 8. helyre mentett Michelisz Norbert az eső miatt megszakított második futamon, ahol kicsúszás után kapaszkodott fel a 13. helyről. A vége még ennél is drámaibb lett: technikai hiba miatt a rajtnál elúszni látszott a bajnoki cím, amit végül Esteban Guerrieri problémái után kapott vissza Michelisz.

Első futam

Kisebb csúszással indult a WTCR malajziai szezonzárójának első futama vasárnap, röviddel a rajt előtt ugyanis eső érte el a pályát, így a mezőnyt csak a safety car mögött engedték elrajtolni. A biztonsági autó egyetlen kört maradt, majd kiment a pályáról, az élről induló Michelisz Norbert pedig sikerrel szakította le az őt üldöző Aurélien Panist, és hamar megnyugtató előnyre tett szert az élen.

A figyelem így hátrébb összpontosult, Michelisz két bajnoki kihívójára, a kilencedik helyről rajtoló Esteban Guerrierire és a 16. helyről kezdő Yvan Mullerre, akik a harmadik kör után a nyolcadik és a tizedik helyen álltak.

Miközben Michelisz tartotta a magabiztos előnyét az élen, Guerrieri és Muller is hatalmasat hajráztak, az argentin a futam felénél a 4., a francia pedig a 6. helyre jött fel, ám őt segítette az is, hogy egy szabadkártyás pilóta volt előtte az ötödik helyen, a szabadkártyások pedig nem kapnak pontot az összesítésben, így Muller lényegében az ötödik helyen volt.

Ezen nem tudtak változtatnia a futam vége felé valamennyit száradó pályán, így végül Michelisz, Panis, Gabriele Tarquini sorrend lett a dobogón, mögöttük ért célba Esteban Guerrieri, Joao Paulo Lima de Oliveira, majd Yvan Muller, De Oliveira pontjait viszont Muller kapta a szabadkártyás szabályok alapján - Michelisz ekkor 27 ponttal vezetett Esteban Guerrieri előtt.

Tassi Attila az első futamon okos, nem nagy kockázatot vállaló versenyzéssel a pontszerző, 13. helyen zárt.

A második futam

Rég nem látott káoszt hozott a második futam Szepangban: a rajt előtt eleredő eső megtréfálta a mezőnyt, alig volt valaki, aki négy esőgumival ment ki a pályára, így hatalmas csúszkálás és több baleset is volt. Michelisz Norbert is a kicsúszók között volt, míg bajnoki riválisa, Guerrieri remek rajttal ugrott fel a mezőny elejére.

Az eső okozta veszélyes körülmények miatt megszakították a futamot, ami  közel egy óráig állt. Az újraindításkor Michelisz a 13., a bajnoki címre ekkor még esélyes Yvan Muller az 5., Esteban Guerrieri pedig a 2. helyen állt, de Guerrieri hamar megkapta az első helyet a csapattárs Néstor Girolamitól.

Michelisz sem várt a csodára, a 13. helyről ötöt előzve végül a nyolcadik helyen zárt, és mivel Muller csak a hatodik lett, ő elszállt a bajnoki esélyesek közül. A mezőny egy olajfolt miatt az ismét visszatérő biztonsági autó mögött fejezte be a futamot:

Guerrieri a futamgyőzelmével 10 pontra csökkentette a hátrányát a szezon utolsó futama előtt, mögötte Mikel Azcona és Johan Kristoffersson zártak a dobogón, Michelisz a nyolcadik lett.

Harmadik futam

Michelisz a rajtrácsra is nehezen jutott ki a harmadik futamra, technikai hiba miatt az is kétséges volt, hogy egyáltalán el tud rajtolni. Ez végül sikerült, de hamar a negyedik helyre esett vissza, és mivel a második helyről kezdő Esteban Guerrieri az élre ugrott, az első körökben a pontállás alapján elúszni látszott a bajnoki cím.

A két biztonsági autóval is tarkított utolsó futamon végül Michelisznek lett szerencséje: hiába esett vissza az ötödik helyig, Guerrieri a végül futamgyőztes Johan Kristofferssonnal és a második Mikel Azconával csatázva a fűre csúszott, ami után egyre több hűtési problémája lett. Kétszer a célegyenes előtti hosszú egyenesben esett hátrébb, majd háromszor is kigurult a boxba, hátha talál valami megoldást a csapat, de nem volt ötletük, így végül egy pontot sem szerzett, és

Michelisz Norbert lett a WTCR 2019-es bajnoka.

Michelisz egy utólag kiosztott büntetést (Azcona kapta) végül negyedik lett, így hivatalosan ez lett a bajnokság végeredménye:

  1. Michelisz Norbert - 372 pont
  2. Esteban Guerrieri - 349
  3. Yvan Muller - 331