Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

A Formula-E kínai futamát is törölték a koronavírus miatt

2020.02.02. 11:45 Módosítva: 2020.02.02. 11:46

Törölték a Formula-E kínai futamát az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladásos járvány miatt, jelentették be vasárnapi közleményükben a sorozat szervezői. (A Formula-E-ben elektromos akkumulátorokkal hajtott autók versenyeznek.) A futamot március 21-én a Hajnan szigetén található 680 ezres Sanya városában rendezték volna. A törlésről helyi hatóságok, a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) és a kínai szövetség közösen döntött. 

Mint írják, a csapatok és a nézők egészsége és biztonsága érdekében döntöttek a futam kihagyása mellett, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet  hirdetett. Folyamatosan figyelemmel követik a járvány terjedését, az egészségügyi helyzet alakulásának függvényében megvizsgálják, meg lehet-e tartani a versenyt egy későbbi időpontban. 

A FIA a héten kiadott közleményében jelezte, hogy a járvány miatt kész megtenni a szükséges lépéseket.

A Formula-E mellett a Forma-1 kínai versenye is veszélyben lehet, azt április 17 és 19 között rendezik Sanghajban. 

A koronavírus miatt korábban több fontos sporteseményt - köztük olimpiai kvalifikációs versenyeket - töröltek Kínában. 

  • Egy évvel elhalasztották az eredetileg március 13. és 15. között rendezendő fedett pályás atlétikai világbajnokságot. A házigazda a járvány epicentrumától, Vuhantól alig több mint ötszáz kilométerre fekvő Nanking lett volna. 
  • A Kínai Labdarúgó Szövetség a koronavírus terjedése miatt minden hazai rendezésű válogatott mérkőzést elhalasztott idén.
  • Másik helyszínre tették át a női labdarúgó és a női kosárlabda olimpiai kvalifikációs tornát; Ausztráliába, utóbbi Szerbiába került át. Az Ausztráliába utazó kínai női labdarúgó-válogatott karanténba került a szállodában. 
  • A női és a férfi bokszolók sem Kínában küzdenek meg az olimpiai kvótáért, hanem Jordániában.
  • Törölték a kínai női gyeplabdacsapat Belgium elleni meccseit.
  • Szintén törölték a február közepére kiírt első kínai futamokat az alpesisí-világkupában.

Vasárnapig Kínában összesen 304-en haltak  a betegség következtében, 14 380-an fertőződtek meg az új koronavírussal. Kínán kívül eddig egyetlen halálos áldozata van a vírusnak.