Michelisz zárkózna a pontversenyben, Kiss Norbert átvenné a vezetést a Hungaroringen

03719003  GOO9138
2020.10.16. 12:20
Michelisz Norbert, a túraautó-világkupa (WTCR) címvédője és a kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző, Kiss Norbert is eredményes hétvégére számít a két sorozat közösen megrendezett hungaroringi fordulójában.

A Super Racing Fesztivál online sajtótájékoztatójának két főszereplője, Michelisz Norbert és Kiss Norbert először kedvenc hungaroringes élményeikről beszéltek, majd felelevenítettek egy bizonyos 2008-as Seat Leon-kupát, amikor egymás ellen versenyezhettek Mogyoródon, az volt az utolsó ilyen alkalom.

Kiss Norbert az első forduló után a második helyen áll a rendkívül megkurtított, mindössze háromkörös kamion-Európa-bajnokság pontversenyében, de az a célja, hogy a hétvége után már ő legyen az élen. Erre minden esélye megvan a Révész TRT versenyzőjének, ugyanis az éllovas Sascha Lenz nem utazott el a Hungaroringre, azonban ott van szorosan a nyomában Adam Lacko és a sorozat hatszoros győztese, Jochen Hahn. A magyar pilóta bízik abban, hogy a zárt kapuk ellenére is ki tudja használni a pályaismeretét:

Háromszor fél napot teszteltünk a Hungaroringen, a köridők biztatók voltak, a fékkel volt egy kis probléma, de talán azt is sikerült megoldani. Remélem, hogy a hazai pálya előnyét ezzel ki tudjuk használni, köszönöm a Hungaroringnek és a csapatomnak, hogy ezt lehetővé tette.

Michelisz Norbert a csonka szezonról beszélt:

„Minden bajnoki cím ugyanannyit ér, nem a futamok számától, hanem a mezőnytől függ az értéke. Nagyjából ugyanazok a versenyzők vannak elöl, mint tavaly, ezért nem látok minőségi különbséget. Ha ennél is rövidebb lenne a szezon, akkor a véletlenfaktor fontosabb lenne, de 16 futammal bárki jogosan lesz bajnok.”

A zárt kapus versenyről Michelisz elmondta, hogy a célegyenesre ráfordító kanyarban megszokott szurkolók látványa hiányozni fog neki, bár a hangjukat nem szokta hallani. A különbséget akkor érzi, amikor nem az autóban ül, ugyanis olyankor minden egyes alkalommal hallotta a magyar fanatikusokat. Még mindig szokatlan számára, hogy üres a pálya.

Kiss Norbert azt emelte ki, hogy a kamion-Eb hungaroringi futamain a paddock mindig nyitva van, a nézők járhatnak-kelhetnek a versenyzők és a kamionok között. Ilyenkor az ő sátruk előtt rendre tömeg van, és mindig érzi a hatalmas rajongást, ez viszont az idén hiányozni fog.

Mindketten abban reménykednek, hogy száraz versenyhétvége vár rájuk:

„Fél évet kaptunk a felkészülésre, alaposan kihasználtuk. Remélhetőleg száraz versenyünk lesz, mert az kiszámíthatóbb és kedvez is nekünk. Még mindig van ötletünk, van mit fejleszteni a jövőben, és szeretnénk is előre lépni” – mondta Kiss.

Az idén új a gumiszállító, a megismerési folyamat kellős közepén vagyunk. Nemcsak az autónak, de nekem is alkalmazkodnom kell ehhez. A Nürburgring kihagyása ezért is fájó, mert ott esőben tudtuk volna tesztelni, ez csak a Slovakia Ringen sikerült, ott azért is szerepeltem gyengébben az első futamon, mert nem ismertem még az esőgumikat. Ezért én is bízom a száraz futamokban

– tette hozzá Michelisz.

Abban is egyetértettek, hogy a Hungaroring ismerete sokat segíthet a jó eredmény elérésében, Kiss Norbert egyértelműen futamokat szeretne nyerni és átvenni a vezetést az összetettben, míg Michelisz is zárkózna a pontversenyben. A Hyundai versenyzője szerint az autó egyre jobb, az előző fordulóban tempóban fel tudták venni a versenyt az élmezőnnyel, ezért mindenképp bizakodó.

A pilóták az Index kérdésére elmondták, hogy a lerövidített versenynaptár ellenére sem változtatnak a versenystratégián, nem lesznek óvatosabbak azért, mert egy-egy kicsúszás és nullapontos futam érzékenyebben érintheti őket. Ugyanúgy belemennek a párharcokba, mert ha például védekező szituációban elengedik az ellenfeleiket, azokkal is pontokat veszítenek. Ki kell használni a technika adta lehetőségeket és azokból ki kell hozni a maximumot, ugyanolyan bevállalósan kell versenyezniük, nem szabad változtatni a bevált stratégián.

A mogyoródi hétvége pénteken kezdődik a kamionosok szabadedzéseivel, majd szombaton 10.30-tól időmérő edzést, 12.45-től és 14.50-től pedig két futamot rendeznek nekik. Vasárnap 10 órától újfent időmérő, 13.05-től és 15.05-től pedig két verseny következik. A túraautósok számára szombaton 15.30-kor indul az időmérő, a versenyeket pedig vasárnap rendezik, 9.15-től, 12.15-től, valamint 16.15-től.