Orsolya
9 °C
21 °C

Magyar dobogó nélkül zárult a hungaroringi WTCR-forduló

Download (2)
2020.10.18. 17:30
A délelőtti első versenyen is diadalmaskodó Esteban Guerrieri győzött a túraautó-világkupa (WTCR) magyarországi fordulójának vasárnapi harmadik futamán, a Hungaroringen zárt kapuk mögött zajló Super Racing Festival záróeseményén.

1. futam 

Az argentin Esteban Guerrieri (Honda) nyerte a túraautó-világkupa (WTCR) magyarországi fordulójának vasárnapi első futamát a Hungaroringen zárt kapuk mögött zajló Super Racing Festival keretében. A 35 éves versenyző mögött az összetett pontversenyt vezető francia Yann Ehrlacher (Lynk&Co) lett a második, míg harmadikként az argentin Néstor Girolami (Honda) ért célba. A legjobb magyar eredményt Tassi Attila (Honda) érte el, ő ötödikként zárt.

A szombati időmérő edzés után a versenybíróság több büntetést is kiosztott, így némiképp átalakult a vasárnapi futamok rajtrácsa. Az első versenyt Tassi a negyedik, Boldizs Bence (Cupra) a 10., a világkupa-címvédő Michelisz Norbert (Hyundai) a 14., Kismarty-Lechner Gábor (Cupra) pedig a 19. helyről kezdhette meg. Boldizs rajthelye azt is jelentette, hogy a Zengő Motorsport versenyzője a második futamon majd az első kockát foglalhatja el. A rajtnál a Zengő Motorsport spanyol pilótája, a második kockából startoló Mikel Azcona nagyon beragadt, több helyet veszített, miközben a pole pozícióból induló Guerrieri megtartotta a vezető helyét, ám Ehrlacher azonnal szorongatni kezdte. Tassi negyedik maradt, de az első kör végén Girolami megelőzte.

A verseny felénél, a hatodik körben Michelisz kiállt a bokszba, közben az első három helyen Guerrieri, Ehrlacher, Girolami volt a sorrend. Tassi az ötödik, Boldizs a 16., Kismarty pedig a 20. pozícióban száguldott. A hajrában Michelisz – körhátrányban – visszatért a pályára, az élen változatlan volt a sorrend, Tassi pedig Azconával küzdött nagyot, és megtartotta az ötödik pozíciót. Boldizs a 16., Kismarty a 20. helyen ért célba, Michelisz egy kör hátránnyal 21. helyezettként zárt.

2. futam

A nap második versenyét az összetett pontversenyben is vezető Yann Ehrlacher nyerte. A Lynk&Co francia pilótája mögött honfitársai végeztek másodikként és harmadikként, Yvan Muller (Lynk&Co), Jean-Karl Vernay (Alfa Romeo) sorrendben. A világkupában címvédő Michelisz Norbert (Hyundai) a 15. helyről rajtolva hatodikként ért célba, Boldizs Bence (Cupra) – az eddigi legjobb WTCR-eredményét elérve – hetedik, Tassi Attila (Honda) kilencedik, Kismarty-Lechner Gábor (Cupra) pedig 17. lett.

A versenyt a fordított rajtrács szabálya miatt Boldizs kezdhette meg a pole pozícióból, de a rajtnál a riválisok nem sok esélyt adtak neki, így a Zengő Motorsport pilótája az első kör végére negyediknek csúszott vissza. A vezetést Ehrlacher vette át, mögötte Muller és Vernay száguldott. A második kanyarban a start után többen ütköztek, Néstor Girolami (Honda) és Mikel Azcona (Cupra) kiállt a bokszba, Michelisznek pedig részben ezeknek az eseményeknek a nyomán megnyílt a lehetőség feljebb kapaszkodni. A címvédő az ötödik körben már hatodikként autózott, közvetlenül mögötte Boldizs, majd Tassi következett.

A nyolcadik körben egy baleset miatt a pályára gurult a biztonsági autó, az első három helyen változatlan volt a sorrend, Michelisz a hatodik, Boldizs a hetedik, Tassi pedig a kilencedik pozícióban haladt. A mezőny a 10. kör végén kezdhetett újra versenyezni, de jelentős változás a leintésig már nem történt.

3. futam 

A délelőtti első versenyen is diadalmaskodó Esteban Guerrieri győzött a vasárnapi harmadik futamon is. A rajt-cél győzelmet arató argentin pilóta mögött márkatársai, a szintén hondás Tiago Monteiro, valamint Néstor Girolami végeztek a második és a harmadik helyen. A magyarok közül Tassi Attila (Honda) zárt a legelőkelőbb pozícióban, ő hatodik lett.

A rajt Tassinak nem sikerült igazán jól, pozíciókat veszített, az első kör végére ötödik volt. Az élen Guerrieri, Monteiro, Girolami sorrendben a három hondás száguldott, a világkupában címvédő Michelisz Norbert a rajtpozíciójához képest két helyet javítva 12. volt, Boldizs Bence a 10. helyről a 17. pozícióba csúszott vissza, míg Kismarty-Lechner Gábor a mezőny végén körözött.

Az élen haladó hondás trió nem hibázott, végig szorosan egymás mögött autózva ért célba, Tassi viszont egy helyet veszített, és hatodikként intették le. Michelisz nagyot csatázott a középmezőnyben, végül a 10. helyen zárta a futamot. Boldizs a 17., Kismarty pedig a 21. helyen fejezte be a viadalt.

Az összetett pontversenyben Ehrlacher áll az élen 169 ponttal, mögötte Guerrieri a második (147 pont), Muller a harmadik (114). A magyarok közül Tassi áll a legjobb helyen, 11. 77 ponttal. A címvédő Michelisz két fordulóval a zárás előtt 56 ponttal a 14. az összetettben.

A WTCR idei szezonja a tervek szerint két hét múlva Spanyolországban folytatódik.

Végeredmény, 3. futam (15 kör, a dobogósok és a magyarok):

1. Esteban Guerrieri (argentin, Honda) 28:48.553 perc

2. Tiago Monteiro (portugál, Honda) 0.478 másodperc hátrány

3. Néstor Girolami (argentin, Honda) 0.869 mp h.

...6. TASSI ATTILA (Honda) 3.354 mp h.

...10. MICHELISZ NORBERT (Hyundai) 9.476 mp h.

...17. BOLDIZS BENCE (Cupra) 15.861 mp h.

...21. KISMARTY-LECHNER GÁBOR (Cupra) 1:08.111 perc h.

korábban:

1. futam:

1. Guerrieri 23:12.376 perc

2. Yann Ehrlacher (francia, Lynk&Co) 0.500 másodperc hátrány

3. Girolami 1.105 mp h.

...5. TASSI 2.318 mp h.

...16. BOLDIZS 12.346 mp h.

...20. KISMARTY-LECHNER 40.052 mp h.

21. MICHELISZ 1 kör h.

2. futam:

1. Ehrlacher 29:04.903 perc

2. Yvan Muller (francia, Lynk&Co) 1.496 másodperc hátrány

3. Jean-Karl Vernay (francia, Alfa Romeo) 2.128 mp h.

...6. MICHELISZ (Hyundai) 4.935 mp h.

7. BOLDIZS (Cupra) 6.247 mp h.

...9. TASSI (Honda) 6.992 mp h.

...17. KISMARTY-LECHNER (Cupra) 17.098 mp h.