A legjobb 10 között a magyar kamionos csapat a Dakar hétfői szakaszán

2023.01.03. 10:13
A címvédő katari Nasszer al-Attijah nyerte az autósok mezőnyében a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-rali hétfőn rendezett második szakaszát, melyen többen is defektet kaptak, így például a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb is, aki emiatt csaknem másfél órás hátrányt szedett össze az összetettben.

A négyszeres Dakar-győztes al-Attijah a francia Mathieu Baumel navigátorral az oldalán 14 másodperccel gyorsabban ért végig a 430 kilométeres gyorsasági szakaszon, mint a hozzá hasonlóan Toyotával versenyző és másodikként záró holland Erik Van Loon.

Az összetettben élen álló Carlos Sainz, Lucas Cruz (Audi) spanyol duó több mint öt perccel volt lassabb a hétfői győztesnél, és két szakasz után valamivel több mint két perc az előnye az al-Attijah, Baumel kettőssel szemben.

A 14-szeres Dakar-győztes francia Stéphane Peterhansel több mint 32 perces lemaradással ért célba, Loeb pedig háromszor is defektet kapott, emiatt nagy hátrányt szedett össze, és az összetettben is a legjobb harmincon kívülre került.

A motorosoknál a KTM-mel versenyző amerikai Mason Klein volt a leggyorsabb hétfőn, és ezzel az összetettben is az élre állt. Előnye ugyanakkor kevesebb mint két perc a 2016-ban és 2019-ben is győztes ausztrál Toby Price előtt.

A Dakar honlapja szerint a kamionosok között a Kovács Miklós, Czeglédi Zsolt, Ács László trió 10. lett a Scaniával, így az összetettben a 19. helyet foglalja el.

Nagyon kemény, köves pálya volt, vigyáztunk a gumikra, nekünk nem volt defektünk, miközben a többieknek igen, de mi is rettenetesen elfáradtunk. Várjuk a következő szakaszt

– idézi a Nemzeti Sport Kovács Miklóst, aki csapatával az utóbbi évek legjobb magyar részeredményét érte el ezen a napon.

A résztvevőknek a prológgal együtt csaknem 5000 kilométernyi gyorsasági szakaszt kell teljesíteniük a január 15-i célba érkezésig. A viadal teljes távja az összekötő szakaszokkal együtt több mint 8500 kilométer. Kedden az al-Ula és Ha'il közötti 668 kilométer vár a versenyzőkre, a mért szakasz pedig 447 kilométer lesz.

MTI/Index

Eredmények:
2. szakasz, Dzsidda – al-Ula (430 km gyorsasági):

autósok:

1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 5:00:26 óra
2. Erik Van Loon, Sebastien Delaunay (holland, francia, Toyota) 14 másodperc hátrány
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 5:05 perc h.

az összetettben:

1. Sainz, Cruz 8:34:26 óra
2. al-Attijah, Baumel 2:12 perc hátrány
3. Mathieu Serradori, Loic Minaudier (francia, Century) 24:55 p h.

motorosok:

1. Mason Klein (amerikai, KTM) 5:23:04 óra
2. Sebastian Bühler (német, Hero) 1:09 perc hátrány
3. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 1:13 p h.

az összetettben:

1. Klein 9:38:28 óra
2. Toby Price (ausztrál, KTM) 1:41 perc hátrány
3. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 2:03 p h.