Már csak a kormány felhatalmazása kell, hogy 2032-ig F1-es futam legyen Magyarországon

D  AS20220731017
2023.03.02. 15:03 Módosítva: 2023.03.02. 15:12
A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt szerint már csak a magyar kormány engedélyére van szükség ahhoz, hogy 2032-ig bezárólag a mogyoródi Hungaroringen is rendezhessenek Formula–1-es versenyeket.

Gyulay Zsolt az Inforádiónak beszélt arról, hogy hamarosan megkezdődik a Hungaroring régóta esedékes felújítása. Úgy fogalmazott: „Sok éve beszélünk a felújítások szükségszerűségéről. Ami a legjobban nyomasztott bennünket, az a pálya műszaki állapota volt, már a működés biztonságát veszélyeztette.”

Az elnök-vezérigazgató szerint a felújítás első szakaszában a közműveket, a főbejáratot és a műveleti operatív központot fogják rendbe tenni. Az előkészületek már megtörténtek, és március 15-én megkezdik a renovációt. 

Gyulay Zsolt arról is beszélt, hogy az F1 jogtulajdonosával, a Liberty Mediával nemrég szerződést hosszabbítottak.

Az új megegyezés értelmében 2027 és 2032 közt is rendezhetnek majd F1-es versenyeket a Hungaroringen.

Mint mondta, már csak a kormánynak kell rábólintania erre, és ha megteszi, akkor 2032-ig biztosítva lesznek a magyarországi futamok. „Úgy tudom, hogy ezzel kapcsolatban minden rendben lesz” – tette hozzá.

Gyulay Zsolt szerint ez azért is jó hír, mert a következő években várhatóan csökkenteni fogják az európai futamok számát. Szerinte jó esetben is csak hét verseny marad majd a naptárban, és az európai futamok helyett sokkal több verseny lesz a tengerentúlon. Ha azonban a kormány megadja a felhatalmazást, akkor egyelőre nem fogja fenyegetni a Hungaroringet az a veszély, hogy máshova helyezik át a magyarországi futamot.

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)