Olimpia 2004

Ötödik lett férfi kardcsapatunk

Kínos vereség az USA-tól

2004. 08. 19., 13:25 | Frissítve: 2004. augusztus 19., csütörtök 18:18

Az athéni vívóversenyek eddigi legnagyobb - negatív - magyar meglepetését a férfi kardozók szállították csütörtök délelőtt. Az Egyesült Államok ellen végig szoros mérkőzésen, de a legtöbbször vezetve a végén szenvedtek vereséget Nemcsikék a negyeddöntőben. A folytatásban, Kína legyőzése után Ukrajna ellen az ötödik helyet szerezték meg a magyarok.

A férfi kardozók egyéni versenye volt az első viadal az athéni vívótornán. Ott Ferjancsik Domonkostól várták sokan a jó szereplést, aztán Nemcsik Zsolt - éppen honfitársát legyőzve a nyolcaddöntőben - a fináléba jutott, ahol minimális, 15-14-es vereséget szenvedett az olasz Aldo Montanótól.

A csapatversenyben szintén reménykedtek a jó eredményben, Nemcsik Zsolt is arról beszélt, az elvesztett döntő után nem arról akar gondolkodni, miért nem sikerült az arany, hanem a csapatra koncentrál. Az igazi ellenfélnek az oroszokat tartották, annak ellenére, hogy Pozdnyakovék még a négyes döntőbe sem kerültek az egyéniben.

Lengyel betlizett

Az Egyesült Államok volt az ellenfél a negyeddöntőben és Ferjancsik hozta 5-3-ra az első asszót. A folytatásban Lengyel Balázs a kiharcolt előnyt leadta, sőt, kétpontos hátrányba került. Lengyel indiszponáltan vívott, végül valamennyi asszóját elvesztette. Nemcsik magabiztosan verte ellenfeleit, Rogerst 7-2-re, Smartot 5-1-re múlta felül.

Az első kör után 15-12-re vezettünk, Lengyel asszói után azonban rendre az amerikaiaknál volt az előny (először 8-10, aztán 18-20).

Elbukott utolsó asszó

Az utolsó három asszót 30-25-ös kezdésünknél indították. A mérkőzésvezető fura ítéletei is hátráltatták ekkor már Nemcsikéket, Lengyel 5-7-es veresége a 35-32-t jelentette, majd Nemcsik is veszített, de Ferjancsik 40-38-ról kezdett az utolsó asszóban. Ott azonban nem tudta megállítani Smartot és ezzel kiesett csapatunk a további küzdelmekből.

A dobogóra kerülés négy éve sem sikerült, akkor negyedik lett csapatunk. A világbajnokságon döntőt vívtak Ferjancsikék és most is nagy reményekkel érkeztek.

A folytatásban sikerült Kínát legyőzni - 45-40-re -, így az ötödik helyért vívhatnak Nemcsikék az ukránokkal. A keleti szomszédokkal vívott találkozóra márösszeszedte magát az időközben Lengyel helyén Fodor Kendét a soraiban tudó csapat és ötödik lett.

Cserélni kellett volna
A válogatott korábbi kapitánya, Kovács Tamás az ötödik hely megszerzése után bevallotta, lecserélte volna az amerikaiak ellen a két csörte után betliző Lengyel Balázst. (Lengyelnek az egyéniben sem volt jó napja, az első körben kikapott az ukrán Tretyaktól.) Kovács hangsúlyozta: nem egyszerű egy cserét meghozni, de most érzése szerint indokolt lett volna. A kapitány, a kétszeres olimpiai bajnok Szabó Bence azonban kitartott mellette, és alighanem most már bánja. Kivált, mert Fodor Kende nem volt enervált, és sokkal lelkesebbnek tűnt, mint Lengyel, amikor kicsit késve szerepet kapott. Szabót amiatt is lehet bírálni, hogy kitartott a korábbi felállás mellett, miszerint Ferjancsik Domonkos a befejező ember. Az egyéniben ezüstérmes Nemcsik ugyanis sokkal jobb formában van. Az ötödik helyért vívott találkozón, az ukránok ellen viszont már ő fejezte be a meccset.
N;
hirdetés