Olimpia 2004

Annus Adrián csalt és elvették aranyát

Megszólalt a kalapácsvető

2004. 08. 29., 19:48 | Frissítve: 2004. augusztus 30., hétfő 08:39

Annus Adrián távollétében a NOB végrehajtó bizottsága egyhangúlag - 16-0 arányban - úgy döntött a vasárnap délután befejeződött meghallgatás után, hogy elveszik a magyar sportoló olimpiai aranyérmét. A NOB a doppingvizsgálat megtagadása miatt vette el Annustól aranyérmet, de a hivatalos közleményben jelzik: a magyar atléta által leadott két minta két különböző sportolótól származik. A sportoló nyilatkozott az ügy kipattanása óta először nyilatkozott az MTI-nek és cáfolta, hogy a két vizelet különbözne egymástól. Az ügy mögött szerinte a "NOB és a WADA rosszindulata állt".

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága vasárnap egyhangúlag úgy döntött, hogy kizárja az athéni játékokról Annus Adriánt és elveszi tőle a kalapácsvetésben szerzett aranyérmét. Újabb gyanú is felmerült, mert az atléta által leadott két vizeletminta két embertől származott.

Hűvös hangnemben

A NOB háromfős bizottsága előtti meghallgatás nem sokkal negyed három előtt véget ért az athéni Dinaki Caravelle Hotelben, amelyen távollétében az Annus Adriánt képviselő magyar sportvezetők számoltak be a kalapácsvető körül történtekről, és vázolták a magyar fél álláspontját.

Athéni tudósítónk kérdésére Mérei László az Index érdeklődésére hűvös hangnemben zajló, hosszas tárgyalásként jellemezte a történteket, amelyen a felek elmondták saját érveiket. Így Annus védelmében elhangzott, hogy négyszer is átesett doppingvizsgálaton az olimpiai bajnok sportoló, és merőben szokatlan dolog hajtóvadászatot rendezni egy versenyző után. A NOB ismételten kifejtette, hogy Fazekas Róbert miatt terelődött a gyanú Annusra, akitől mindenképp szerettek volna még egy vizeletmintát venni.

Annus bajnoknak tekinti magát
A kalapácsvetés aranyától megfosztott Annus Adrián a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnapi döntése után is olimpiai bajnoknak tekinti magát, és mindent megtesz, hogy jogi úton bebizonyítsa igazát. Cáfolja a NOB állítását, miszerint Athénban leadott két vizeletmintája nem egyezik. "Az egész ügy mögött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség rosszindulata áll" - jelentette ki a dobóatléta az MTI-nek. Annus szerint nem igaz, hogy az Athénban tőle vett két vizeletminta különbözik. "Ha ez igaz lenne, már rég előjöttek volna vele. A két minta megegyezik. Viszont a tesztoszteron szint nem egyezik, persze mind a két esetben belül van a tűréshatáron" - mondta. Bővebben>>>
Meglepődtek Schmitten

Schmitt Pál szerint korrekt tárgyalás folyt Annus ügyében, bár a NOB illetékesei kezdetben meglepődtek, hogy a MOB elnöke védi a bajba került sportolót. A meghallgatás alatt Schmitt többször is konzultált Gyulai Istvánnal, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkárával - tudta meg az Index athéni tudósítója.

A meghallgatás után a NOB végrehajtó bizottsága határozott Annus sorsáról: 16-0 arányban döntöttek a kalapácsvetés bajnokának kizárása mellett. Elvették tőle aranyérmét, a Magyar Olimpiai Bizottságot pedig felszólították, hogy a lehető leggyorsabban szolgáltassa vissza az aranyérmet és a diplomát.

A hivatalos közlemény szerint a szombathelyi dobóatlétát doppingvétség miatt fosztották meg az elsőségtől, mert megtagadta az utólagos ellenőrzést.

Okuk volt vizsgálódni

A hivatalos indoklás szerint a játékok alatt Annust kétszer ellenőrizték, egyszer a versenyét megelőzően, egyszer pedig közvetlenül az után, augusztus 22-én. Mindkét teszt negatív eredményt hozott.

"Mindazonáltal a NOB-nak oka volt arra, hogy újabb vizsgálatra kötelezze őt, melynek érdekében először Athénban, majd Magyarországon kereste, végül pedig kijelölt számára augusztus 27-re egy ellenőrzést, amelyen azonban a versenyző nem vett részt" - áll a közleményben. Ennek a vizsgálatnak az elutasítása volt az a szabálysértés, ami a kizárást maga után vonta.

Két különböző vizelet

Az olimpiai mozgalom vezetői azonban azt is közölték, hogy újabb gyanú merült fel: az Annus által az olimpia során leadott két vizeletminta újbóli ellenőrzése megmutatta, hogy azok két különböző versenyzőtől származnak, ami manipulációra utal.

Az újabb - egyelőre feltételezett - doppingvétség tekintetében a NOB még további vizsgálatokat folytat.

A WADA Gyulai ellen is vizsgálódik?

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyik magas rangú tisztviselője azt nyilatkozta a Scotsman.comnak, hogy a szervezet újabb vizsgálatot indított a magyar sportolók doppingügyével kapcsolatban. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ugyanis már közel egy éve kapott információt arról, hogyan játsszák ki a doppingtesztet Fazekasék.

"A végére akarunk járni az ügynek. Ha a nemzetközi szövetség már egy éve tud a gyanúról, meg akarjuk tudni, mit lépett az ügyben" - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. A Scotsman tudósítása szerint a forrás nyitva hagyta a kérdést, hogy a szálak a szervezet főtitkárához, Gyulai Istvánhoz vezetnek-e.

Annus nem ment el Athénba

A főszereplő, Annus idegösszeomlásra hivatkozva nem vett részt a vasárnap délelőtti athéni egyeztetésen a kalapácsvető Annus Adrián, akitől a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra várt volna választ, hogy hazatérése után miért nem állt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ellenőreinek rendelkezésére.

A Pál T. Gábor, Annus személyi titkára által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kalapácsvetőt dr. Unger Péter Vas megyei sportorvos kérésére pszichiáterek vizsgálták meg, erre szombaton este nyolc után került sor. A szakemberek szerint Annus rossz lelki és fizikai állapotban volt, és akut stresszes állapotot véleményeztek nála. Az atléta a felajánlott kezelést elfogadta.

Nem működött együtt

Annus a múlt vasárnapi győzelme után negatív vizeletmintát szolgáltatott, klubtársa, a diszkoszvetésben győztes Fazekas Róbert doppingvétségét követően azonban ismét ráirányult a NOB figyelme. Fazekastól elégtelen mintaadás miatt vették el az aranyérmét.

Annust újabb vizsgálatnak akarta alávetni a NOB, a kalapácsvető azonban nem akart együttműködni. A WADA ellenőrei előbb nem találták a jáki házában, majd a péntek délután négykor hiába várták a bucsu-schachendorfi határállomásnál. Annus egészségügyi okokra hivatkozva nem ment el a kontrollra. A NOB ezután kérte a magyar dobóatlétát, hogy jelenjen meg vasárnap Athénban, és adjon magyarázatot a történtekre.

N;
hirdetés