Olimpia 2004

Ismét börtönnel büntetnék a doppingterjesztést

Két éve egyeztetnek

2004. 08. 31., 18:33 | Frissítve: 2004. augusztus 31., kedd 18:40

Az Athénban produkált öt magyar doppingeset meggyorsíthatja, hogy a doppingszerek terjesztése ismét büntethető tett legyen - mondta az Indexnek dr. Bakanek György, a sportminisztérium doppingszakértője. A javaslatról két éve folyik a tárcaközi egyeztetés, eredmény nélkül. Akár öt is járhatna a terjesztésért, ha tiltott szer egészségkárosodást okozott.

Másfél éven keresztül már börtönbüntetéssel volt büntethető a doppingszerek terjesztése Magyarországon. Az Orbán-kormány alatt, 1999. március elején léptette életbe a büntető-törvénykönyv (Btk.) módosítása, amely alapján az a sportoló, aki visszaélt teljesítményfokozó szerrel, akár egyéves börtönnel is büntethető volt. A kiskereskedő két évig, a "nagyban utazó" öt évig tartó börtönt kockáztatott. Az Alkotmánybíróság kifogásai miatt 2000. december 13-án kivették a paragrafust a Btk.-ból.

Keresik a fogást

Azóta is történtek kísérletek, hogy újra büntethető legyen doppingszerek terjesztése, de jogszabályi formát egyelőre nem öltött a szándék.

"Az a célunk, hogy megtaláljuk a fogást" - mondta az Indexnek dr. Bakanek György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM) doppingszakértője. Az orvos-szakértő arra utalt, hogy a doppingszer nem jogszabályi kategória, gyógyszernek minősül és a gyógyszerrel való visszaélés szabályozott terület.

A sportolókat nem büntetnék

Két éve folyik a tárcaközi egyeztetés arról, hogy a jövőben a terjesztőket legalább két, üzletszerű vagy gyermekeknek történő terjesztésnél három, egészségkárosodás okozása esetén öt évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálhassák.

A tiltott szerekkel élő sportolókat nem büntetnék, őket a versenyből kitiltással, eltiltással rettentenék el.

"Nem tudom, mikor lehet ebből javaslat, de az Athénban történtek lehet, hogy meggyorsítják a folyamatot" - mondta Bakanek.

Elvennék a pénzt a szövetségektől

A sporttárca egy másik javaslatot is tett a dopping visszaszorítása érdekében: Gyurcsány Ferenc miniszter Athénban azt szorgalmazta, hogy vonják meg az állami támogatást azon sportágaktól, amelyek versenyzői tiltott szerek használatával buktak meg.

N;
hirdetés