Olimpia 2004

Annus vizeletmintája két embertől származik

2004. 09. 14., 09:27 | Frissítve: 2004. szeptember 14., kedd 15:28

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végleges jegyzőkönyvében kész tényként szerepel, hogy Annus Adrián Athénban leadott két vizeletmintája két embertől származik.

Egyértelműen kimutatható, hogy Annus Adrián Athénban leadott két vizeletmintája nem egy embertől származik, írja a Népszabadság. A lap a NOB végleges jegyzőkönyvére hivatkozik, amit a napokban juttattak el a Magyar Olimpiai Bizottsághoz. Ezt Molnár Zoltán MOB-igazgató megerősítette, és hozzátette, ez nem új hír, mert a meghallgatás jegyzőkönyvébe is ez került be. (A hazai dopping-főtanácsadó, dr. Bakanek György szerint a vizeletminta szteroidprofilja közötti különbség nem bizonyító erejű.)

Murofusi már megkapta az aranyat

A görög fővárosban leadott két minta alapján a NOB orvos- és fegyelmi bizottsága egy harmadikat is szeretett volna a magyar sportolótól, azonban hiába telepítettek két, Athénba szóló repülőjegyet Ferihegyre, Annus nem volt hajlandó elutazni és újabb mintát szolgáltatni.

Annus egy napja közölte, hogy végleg felhagy az aktív sporttal, így a hazai szövetség nem kérheti őt számon. Időközben a Japan Today nevű napilap azt írta, hogy az Annus mögött második helyen végző Murofusi Kodzsi már meg is kapta az aranyérmet.

A pályafutásának vége, a harc azonban most kezdődik

Annus erre így reagált az MTI-hez eljuttatott közleményében: "Magam is meglepődve tapasztaltam, hogy bizonyos sajtóhírekben kész tényként szerepelt - ráadásul az én nyilatkozatomként feltüntetve -, hogy visszaadom az olimpiai aranyérmemet. Ezzel szemben ezt a kijelentést menedzserem, Babinyecz József saját sejtéseként, magánvéleményként tárta a nyilvánosság elé. Én változatlanul úgy gondolom, hogy megtartom az érmet. A továbbiakban kérem Önöket, csak akkor kezeljenek tényként bármit is, ha azt én vagy ügyvédem, Dr. Eva Maria Barki juttatja el a közvéleményhez."

"Szeretném azt is közölni, hogy a lapokban megjelentekkel ellentétben az athéni olimpián megvizsgált mindkét vizelet tőlem származik. Az, hogy ezt a fals indokok alapján keletkezett, orvosilag megcáfolható információt újra és újra felfrissítik, egyértelművé teszi számomra, hogy valakik igyekeznek eltántorítani tervemtől, hogy bíróságon vegyek elégtételt és szerezzem meg újra az aranyérmet. Sajnálom, hogy ezért az olimpiai aranyéremért kétszer kell megküzdenem. Egyszer az athéni dobópályán, és egyszer a bíróságon. A pályafutásomat valóban befejeztem, a harcot azonban még nem" - összegez az Európa-bajnok atléta.

Elveszőben a nemzetközi rokonszenv

A Népszabadság megemlíti, hogy szakértők szerint az Athénban kirobbant "magyar doppingügyek" miatt kezdjük elveszíteni a sportdiplomáciában kivívott nemzetközi rokonszenvünket.

Ugyanakkor a játékokon sikeresen szereplő sportolók is neheztelnek a doppingesetek szereplőire, mert a botrányaikról több szó esik, mint az ő sikereikről, győzelmeikről.

N;
hirdetés