Olimpia 2004

Annusék ügyvédje még keményebben támad

2004. 09. 29., 13:44 | Frissítve: 2004. szeptember 29., szerda 13:54

Az aranyérmétől megfosztott két atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert ügyvédje, dr. Eva Maria Barki kedden még "csak" hazugsággal vádolta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetőit. A magyar jól beszélő osztrák jogász szerdán úgy vélekedett, a MOB nem a vádlottak, hanem a vád oldalán áll.

Az athéni olimpián a doppingszabályok ellen vétő és az aranyérmétől megfosztott két atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert ügyvédje, dr. Eva Maria Barki kedden hazugsággal vádolta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetőit. Azt állította, a valóságnak nem megfelelő levelet küldtek el auusztusban, még a játékok alatt a vezetők a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), és Schmitt Pálnak nem volt felhatalmazása arra, hogy Annust védje a tárgyaláson.

Az ártatlanság vélelme

A MOB ezt követően állásfoglalásában cáfolta az ügyvédnőt. Barki azonban nem érte be ennyivel. Az Indexnek szerda kora délután eljuttatott közleményében még durvábban vádolta a MOB-vezetőket.

"Azzal a nyilatkozattal, hogy a versenyzők megsértették a szabályokat és a következményeket vállalniuk kell, a MOB megsértette az ártatlanság vélelmének az elvét, és egy olyan helyzetet teremtett, amely alkalmas befolyásolni a Nemzetközi Sportbíróság (CAS) előtti eljárást a két atléta kárára" - jelentette ki.

A NOB és WADA nem tartotta be a szabályokat

"Jobban nem is bizonyíthatták volna, hogy nem a vádlott, hanem a vád mellett állnak. Ezt még súlyosbítja, hogy az athéni fegyelmi eljárásban a védelmet meghatalmazás nélkül látták el" - írta.

"Megismétlem, hogy a NOB Annus Adriánt diszkvalifikáló határozatának alapja az a levél (a NOB hivatalos állásfoglalásának 8.8 pontjaként olvasható), amelyet a MOB augusztus 27-én 19:25-kor faxolt, és amelynek tartalma nem felel meg a valóságnak. Ebben a levélben - éppúgy mint a mostani állásfoglalásban - a MOB elfogadhatatlan és érthetetlen módon elismeri a sportoló által elkövetett szabálysértést. A tényállás alapos vizsgálata után kitűnik, hogy nem a két sportoló, hanem a NOB és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem tartotta be a szabályokat és az alapvető normákat. A MOB nyilatkozata önmagában mutatja a MOB képviseletének minőségét és célját" - tette hozzá.

N;
hirdetés