Olimpia 2004

Fazekas: Gestapós módszerek

2004. 08. 26., 16:09 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:33

A doppingellenőrök "gestapós módszerei miatt pszichés sokkot kaptam", állítja a diszkoszvető aranyérmétől utólag megfosztott Fazekas Róbert, aki csütörtök délután ismertette álláspontját. Kemény hangot ütött meg nyílt levelében Annus Adrián, a doppingellenőrök által több mint egy napja keresett kalapácsvető-bajnok is, szerinte hadjárat indult ellene, és ki akarják csinálni.

Nagyjából ezerfős szimpátiatüntetés várta az olimpiai aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbertet, aki csütörtök délután, a szombathelyi városháza házasságkötő termében edzője, sajtótitkára és a szombathelyi polgármester társaságában ismertette álláspontját.

Annustól vérmintát is vettek

Tekintse meg a képeket!
A diszkoszvető beszéde előtt Pál Gábor, Fazekas és Annus Adrián közös sajtótitkára olvasta fel az NOB doppingellenőrei által több mint egy napja keresett Annus levelét. A kalapácsvetés olimpiai bajnoka hangsúlyozta, a WADA emberei Athénban többször is ellenőrizték, sőt, vérmintát is vettek tőle.

"Úgy kezeltek, mint egy bűnözőt"

"Nem használtam tiltott szert, bűnöm csak annyi, hogy olimpiai bajnok lettem. Nem engedem manipulálni a vizeletmintámat, és nincs garancia arra, hogy nem befolyásolják" - írta Annus, aki szerint hadjárat indult ellene, és ki akarják csinálni.

A kalapácsvető bejelentette, hogy visszavonul a versenyzéstől. "Tisztán versenyeztem, de ők úgy kezeltek, mint egy bűnözőt, és elvették a sportba vetett hitem. Ennyit nem ér az egész, befejezem sportpályafutásomat" - áll Annus levelében, aki a jövő héten tart sajtótájékoztatót.

"Minden anatómialag lehetséges helyre benéztek"

Fazekas Róbert részeletesen beszámolt a verseny utáni mintavétel körülményeiről: "Szokatlan módon ketten kisértek be a mintavételre kijelölt helyiségbe, az orvosom viszont nem jöhetett velem, ami ugyancsak szokatlan. Gestapós módszereket alkalmaztak, levetkőztettek, megmotoztak, minden anatómialag lehetséges helyre benéztek. Hatszor próbálkoztam elegendő mintát adni, és a végére már pszichés sokkot kaptam. Ekkor ugyan felajánlották, hogy elkisérnek az olimpiai klinikára, de azt gondoltam, hogy ilyen embertelen körülmények között továbbra sem tudnék több mintát produkálni."

"Sejtem, hogy ki írta"

A diszkoszvető belátja, hogy hibát követett el, amikor a szükséges mennyiségű minta leadása nélkül elment a stadionból, de "abban az idegállapotban" ezt látta helyesnek. Ugyancsak hibának nevezte, hogy bár a doppingvizsgálatról szóló jegyzőkönyvet aláirta, nem ragaszkodott ahhoz, hogy abban a zaklatásokra is kitérjenek.

Fazekas külön kitért a tavaly ellene írt névtelen feljelentő levélre. "Sejtem, hogy ki írta, de nem szeretném megnevezni" - jelentette ki a sportoló, és kérdésre válaszolva kijelentette, hogy egyelőre nem foglalkozik a visszavonulás gondolatával, viszont harcolni szeretne az igazáért.

N;
hirdetés